VUKOVA nagrada je za mene, ne samo zato što je ona "izuzetna", zaista izuzetno priznanje i počast. Doživljavam je kao poruku žirija da sam ponešto vredno uradio u srpskoj poeziji i kulturi uopšte. A čast je biti na Vukovoj stazi, koja jeste malo zarasla i zapuštena, ali ju je i te kako moguće raskrčiti i urediti na polzu naraštaja budućih.

Ovako naš vrsni pesnik Đorđo Sladoje komentariše u sredu mu uručenu Izuzetnu Vukovu nagradu, ali dodaje i to da bi, da bi se mogao pohvaliti ovim priznanjem, morao da uradi mnogo više - a to bi opet bilo tek delić onoga što je Vuk učinio za srpsku kulturu i književnost.

- Nismo ni svesni veličine i značaja rada čoveka koji je uz Svetog Savu i Njegoša jedan od stubova naše kulture i postojanja - ističe Sladoje. - Sa jedne strane stoji ta epohalna jezička reforma kojom je uzdigao jezik naroda ili ono što maliciozni kritičari vole da nazivaju jezikom svinjara i govedara, smećući sa uma da su oni naslednici tih svinjara i govedara koji su utemeljili našu modernu Srbiju. Na tom ustaničkom talasu došli su i Vuk i Njegoš i Branko, na tom nam se talasu vratio i Dositej u Srbiju. Sa druge strane je ogroman Vukov sakupljački rad, i činjenica da je njemu bilo relativno lako da štulama otvara visoka evropska vrata iza kojih su ga primali najveći stvaraoci i intelektualci. Oni nisu krili niti prećutkivali, već su otvoreno pokazivali divljenje prema onome što je Vuk vadio iz torbi prepunih našeg narodnog blaga. Ta dragocena, intenzivna i snažna Vukova energija pod geslom "Ne da se ali će se dati", potrebna nam je i neophodna da bismo sačuvali sve to blago i kosovski zavet koji su očuvali i do danas održali upravo Vukovi pevači - a pitanje je šta ćemo mi danas uraditi sa njim.

Morali bismo da se ugledamo na Vuka, smatra naš pesnik, da sakupljamo ono najbolje što se u Srbiji stvara i pokazujemo našem narodu ali i u inostranstvu.

Đorđo Sladoje, Foto Ž. Knežević

Danas stvaralaca poput Vuka, veli Đorđo, gotovo da i nema:

- U stvari, eto ima jedan, pa ga dižu na stub srama i svi kidišu na njega da mu otmu Nobelovu nagradu, a bojim se da nije sigurna ni ova Izuzetna Vukova koju je svojevremeno dobio. Isti ti sveprisutni anonimni komesari bi da nam otmu, i simbolički i bukvalno, i Vukovu "Pjesmaricu". Da nam otmu iste one pesme koje sam kao dete najpre čuo od oca guslara, a tek onda čitao. Pesme koje su bile i moje bajke i moje uspavanke koje mi nisu dale da zaspim, već su me držale budnim do duboko u noć.

SVI DOBITNICI

UGLEDNO priznanje, "Vukova nagrada" uručeno je u sredu, po 56. put, u Predsedništvu Republike Srbije. Dobitnici "Izuzetne Vukove nagrade", pored književnika Đorđa Sladoja su Bojana Borić Brešković, OŠ "Branko Radičević" iz Stapara, Sabor frulaša "Oj Moravo" (Prislonica) i MŠ "Stevan Mokranjac" iz Požarevca. "Vukovu nagradu" za 2019. dobili su Miroslav Mika Aleksić, Jelena Borović Dimić, Gordana Đurđević Dimić, Radoslav Zelenović, Miloš Janković, Dragan Martinović Martin, Jasmina Ninkov, Duško M. Petrović, Slobodanka Rakić Šefer i Minja Subota.