Počistili Nakaradu posle Čistača: Viktor Kiš imenovan za v. d. direktora Muzeja savremene umetnosti

M. Kralj

31. 01. 2020. u 13:31

Vlada Srbije imenovala Viktora Kiša za v. d. direktora MSU

Почистили Накараду после Чистача: Виктор Киш именован за в. д. директора Музеја савремене уметности

Foto Z. Jovanović

SAMO deset dana posle zatvaranja izložbe "Čistač" Marine Abramović, Muzej savremene umetnosti dobio je novog rukovodioca - Vlada Srbije imenovala je skulptora i jednog od pokretača festivala "Devet" Viktora Kiša za vršioca dužnosti direktora. On je na to mesto došao umesto Slobodana Nakarade, koji je za v. d. direktora MSU imenovan septembra 2015, u vreme dok je ministar kulture bio Ivan Tasovac, a rekonstrukcija zgrade na Ušću upala u ćorsokak neuspelog tendera.

Kako je obnova zdanja već otpočela kada je Tasovac smenjen, Vladan Vukosavljević, koji je došao na njegovo mesto, odlučio je da Nakarda ostane u stanju v.d. na mestu prvog čoveka MSU, do otvaranja muzeja, bez obzira na to što su u svim drugim republičkim institucijama raspisani konkursi za direktore.

Tek godinu i po posle svečanog otvaranja matične zgrade, Upravni odbor MSU, čiji predsednik je Nikola Šuica, a u kome su bili i Vladimir Veličković, Aja Jung, Aleksandra Lazar i Svetlana Mitić, raspisao je 24. januara 2019. konkurs za direktora. Na njega su se pored v. d. Slobodana Nakarade, javili Vladislav Šćepanović, slikar i profesor FPU, Zoran Erić, kustos MSU i istoričar umetnosti Branislav Dimitrijević.

Upravni odbor izjasnio se o svakom kandidatu opisno, s tim što su pokojni Vladimir Veličković i Aja Jung (podnela ostavku u međuvremenu) izdvojili svoja mišljenja, jer su smatrali da je Nakarada najpogodniji za tu funkciju. Ministarstvo kulture predložilo je Šćepanovića, a predlog je onda prosleđen Vladi Srbije, koja se o njemu nikada zvanično nije izjasnila.

Slobodan Nakarada Foto K. Mihajlović

Prema informaciji koja se u četvrtak po podne pojavila na Tanjugu, Ministarstvo kulture je Šćepanovića kasnije (mada se ne precizira tačno kada) povuklo kao predlog. Javnost, a ni kandidati na ovom konkursu, o tome do četvrtka nisu bili obavešteni. Predviđeno je da Vlada Srbije, kada se smatra da je konkurs "propao", imenuje vršioca dužnosti. Opet, na predlog Ministarstva kulture i informisanja koje se sada opredelilo za Viktora Kiša kao novog vršioca dužnosti.Viktor Kiš Foto Jutjub

Da sevaju varnice

NA Fakultetu primenjenih umetnosti, Viktor Kiš (rođen 1973. godine u Beogradu) završio je odsek keramike.

- Pokušaću da više popularizujem umetnost, umetnika i njegov rad - rekao je u prvoj izjavi Tanjugu. - Ima dosta umetnika koji imaju energiju, znanje i odličan rad... Moja ideja je da rad tih umetnika promovišemo u Muzeju savremene umetnosti. Muzej mora da bude mesto gde sevaju varnice, baš kao što je to slučaj sa stvaranjem umetničkih dela.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)