Simbol prohujale zemlje i vremena: Veliko interesovanje za Lepa Brena projekt

Vukica STRUGAR

13. 12. 2019. u 06:44

Симбол прохујале земље и времена: Велико интересовање за Лепа Брена пројект

Foto K. Mihajlović

Društveno-politička analiza poslednje četiri decenije kroz fenomen čuvene pevačice

POD intrigantnim naslovom "Lepa Brena projekt", po konceptu i u režiji Olge Dimitrijević i Vladimira Aleksića, nastalo je ostvarenje čije je premijerno izvođenje 18. decembra u Bitef teatru. Za predstavu unapred vlada izuzetno interesovanje (kao i za tri reprize), što i nije čudno kada se zna da je ime ultra popularne pevačice, svojevremeno punilo 30 koncerata zaredom u beogradskom Domu sindikata.

Ipak, predmet interesovanja aktera ovog projekta nije biografija "Brene nacionale", već fenomen i simbol - nasmejane radosti koju je širila svuda oko sebe u vreme stare Jugoslavije, raspevane slobode za narode u okruženju, nada i razočaranja...

PROČITAJTE JOŠ - Lepa Brena zabavlja Beograđane u najluđoj noći: Evo ko će još pevati za doček u prestonici


- Za Vladu i mene Lepa Brena nije samo pevačica koju oboje volimo nego neka vrsta fenomena kroz koji sagledavamo svet i društvene procese, a oni traju koliko i njena karijera - objašnjava Olga Dimitrijević. - U predstavi se ne bavimo ličnošću, već društveno-političkom analizom poslednje četiri decenije. Iz toga je proistekao koncept, sa pet različitih aspekata: Brena pesme, Brena biznisa, Brena Jugoslovenke, Brena seksualnosti (slobodnog izražavanja tela na sceni), pa i Brena graditeljstva. Jer, po njoj su i stambene zgrade dobijale imena.

Dramaturg Dimitrije Kokanov ističe da projekat predstavlja višestruko "višeglasje": reč je ne samo o autorskom delu dvoje umetnika (koncept i režija) nego i teksta koji je nastao na osnovu monologa dramskih pisaca iz različitih krajeva nekadašnje SFRJ: Vedrane Klepice, Maje Pelević, Tanje Šljivar, Slobodana Obradovića i Olge Dimitrijević.

PROČITAJTE JOŠ - Najveća folk zvezda stare Jugoslavije kao inspiracija: Predstava o Lepoj Breni uskoro na sceni Bitef teatra 

- Olga i ja već duže sarađujemo. Bavili smo se komunističkom prošlošću kroz dve predstave ("Crvena ljubav" i "Drugovi, ja se ne stidim svoje komunističke prošlosti") - podseća Vladimir Aleksić. - A baveći se prošlošću Lepe Brene, pratimo sve promene i tranzicije koje su se dešavale u bivšoj Jugoslaviji.

Lepa Brena Foto V. Danilov

Glumica Jelena Ilić (Brena pesme), kaže za naš list, da je u protekle četiri decenije stalo i jedno kolektivno sećanje, iskustvo, posledice koje su nastale raspadom SFRJ:

- Bavimo se nečim što je na površini zabavljačko, erotsko, šaljivo. Ali, ta narodnjačka "lakoća" u svim tim pesmama sadrži neke ozbiljne stvari. Brena je počela karijeru u Jugoslaviji koja je predstavljala prostor slobode. Kroz njeno trajanje pratimo raspad jedne ideje i ideologije, a onda i posledice - šta nam je raspad te zemlje i sistema doneo...

Glumica Jelena Ilić,foto K.Mihajlović

EKIPA

U PREDSTAVI igraju Jovana Gavrilović, Jasna Đuričić, Jelena Ilić, Tamara Krcunović i Ivan Marković. Koreograf je Igor Koruga, scenograf Nikola Knežević, kostimografkinje Senka Kljakić i Milica Kolarić, a kompozitor je Draško Adžić.

"Lepa Brena projekt" realizuje se uz podršku Ministarstva kulture i Fonda za otvoreno društvo. Prve reprize su 20, 21. i 22. decembra.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije