NAJVEĆA folk zvezda stare Jugoslavije postala je inspiracija jedne pozorišne predstave: "Lepa Brena projekt" (po konceptu i režiji Olge Dimitrijević i Vladimira Aleksića) premijerno će biti izveden 18.decembra u Bitef teatru.

Kako se najvaljuje,kroz najveći šoubiznis simbol nekadašnje zemlje, biće ispričana priča o poslednje četiri decenije na našim prostorima, društveno - političkim transformacijama, ponosu i bolu, razočaranju i nadi, pa i pokušaju stvaranja novih utopija. Pet verzija Lepe Brene tumače Jovana Gavrilović, Jasna Đuričić, Jelena Ilić, Tamara Krcunović i Ivan Marković, za koje je monologe pisalo petoro mladih pisaca s područja bivše SFRJ (Olga Dimitrijević, Vedrana Klepica, Slobodan Obradović, Maja Pelević i Tanja Šljivar), a i publika će biti deo predstave i sa glumcima učestvovati u kreiranju koreografije i kolektivnom pevanju Breninih pesama.

Zanimljivo je da se pet verzija istog lika zovu Brena graditeljstva, Brena biznismenka, Brena pesme, Brena Jugoslovenka i Brena seksualnosti.

Pročitajte još - Lepa Brena kao čokolada

"Sama predstava podrazumeva istraživanje različitih izvođačkih praksi. Reč je, dakle, o pet Brena koje kroz monološke iskaze kontekstualizuju temu projekta, problematizuju je i stupaju u međusobne odnose, tvoreći tako od niza monologa jednu široku dijalošku formu" - navodi se u najavi.

Projekat obuhvata različite jezike glumačkog i plesnog, kao i muzičkog teatra, stvarajući poligon za razvoj imverzivnog pozorišnog događaja. Zato, svi učesnici predstave stupaju u dijalog sa ponuđenim tematskim okvirom,pa i naslagama sopstvenog sećanja i ličnim iskustvom kao kontekstom razumevanja naše kolektivne prošlosti.

Dramaturg predstave je Dimitrije Kokanov, koreograf Igor Koruga, scenograf Nikola Knežević, kompozitor Draško Adžić, a za kostime su zadužene Senka Kljakić i Milica Kolarić.

Reprize su planirane 20,21, 22.decembra.