Igor Đorđević u ulozi Kaligule: Počele prve probe nove predstave u Narodnom pozorištu

V.V.S.

06. 12. 2019. u 23:33

Игор Ђорђевић у улози Калигуле: Почеле прве пробе нове представе у Народном позоришту

Foto: V. Danilov

"Kaligula" je do sada samo jednom premijerno izveden u Narodnom pozorištu u Beogradu
OBESNOG imperatora Kaligulu na pozorišnoj sceni igraće Igor Đorđević - istoimena predstava sprema se za Veliku scenu nacionalnog teatra (u režiji Snežane Trišić),a premijera je najavljena za 1.februar.

Već su počele prve čitaće probe jednog od najpoznatijih komada slavnog francuskog pisca, filozofa i novinara, nobelovca Albera Kamija, a u ostalim ulogama su: Sena Đorović (Cezonija), Miloš Đorđević (Helikon), Bojan Žirović (Hereja), Nemanja Stamatović (Scipion), Petar Božović (Mereja), Dimitrije Ilić (Senekt), Vladan Gajović (Oktavije), Zoran Ćosić (Lepid), Bojan Krivokapić (Mucije) i Sanja Marković (Mucijeva žena).

Ovo će biti četvrta režija Snežane Trišić u Narodnom pozorištu( "Heda Gabler", "Bizarno" i "Ričard Treći"), a povodom novog naslova ona objašnjava:

- Kaligula priznaje i prihvata logiku apsurda kao jedinu moguću i istinitu. Ne pristaje da je potčini prizemnim interesnim potrebama politike i društvenih konvencija. Politički prevrat u drami otvara pitanja o položaju čoveka i smislu života, o mogućnosti pobune, pojmu slobode, značaju visoke umetnosti i kulture u konceptima i ograničenjima savremenog sveta - ističe rediteljka.

PROČITAJTE JOŠ - Kaligulin razvrat

Inače, "Kaligula" je do sada samo jednom premijerno izveden u Narodnom pozorištu u Beogradu: 11. maja 1979. godine u režiji Petra Šarčevića. Igrali su Miki Manojlović (Kaligula), Olivera Marković, Pavle Minčić, Mihajlo Viktorović, Bogdan Diklić, Predrag Tasovac i Branislav Jerinić.

Foto: Narodno pozorište


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

nije tačno

08.12.2019. 17:50

Izveden je premijerno i na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Kaligula je bio Miki Manojlović.