ROĐEN kao Gaj Julije Cezar Germanik, Kaligula je rastao u vojnim logorima svog oca Germanika Cezara, i svoj nadimak, u značenju "Čizmice", dobio je po malim vojničkim čizmama koje je nosio kao dečak.
Ovo čitamo u knjizi "Ljubavni život rimskih imperatora" Najdžela Kotorna, koja će se u izdanju "Novosti" od srede naći u prodaji na kioscima.
Dok je Julije Cezar više voleo tokom gladijatorskih takmičenja da ispoljava prezir ili da čita neke dokumente, kruti Avgust nije za njih pokazivao interesovanje, a Tiberije se na njima retko pojavljivao. Kaligula je, kao i nekolicina imperatora posle njega, voleo da ih sam organizuje.
Voleo je da i njega vide. Bio je osobito ponosan na veličinu svog penisa i voleo je da ga pokazuje okolo; igre je koristio kao priliku da se prikaže masama. Svi imperatori koji su došli posle njega znali su da je važno da vas vide kako masturbirate dok posmatrate pokolj, ili da su vam na usluzi najlepše i najumešnije prostitutke iz celog carstva.
Tokom prvih meseci svoje vladavine, Kaligula je otvoreno paradirao incestuoznom vezom sa svojom najdražom sestrom Druzilom. Niko nije mogao da ga spreči - oni su u tom odnosu bili od detinjstva. Njihova baka Antonija uhvatila ih je u krevetu kao decu. Kada je došao na vlast, živeli su i dalje kao ljubavnici, iako je ona bila udata.
Kaligula je često viđan kako jaše oko sirotinjskih četvrti u gradu, zajedno sa Druzilom, jednom rukom masturbira, a drugom baca zlatni novac narodu. Bio je toliko ponosan na odnos s njom da je u tu čast dao da se napravi i mali amfiteatar. Za malu naknadu, plebs je mogao da gleda šta on i sestra rade, na zlatnoj pozornici. Ona je u tome voljno i sa radošću učestvovala. U nekom trenutku su čak razmišljali o nasledniku.
Da bi dodatno začinio događaje u areni, Kaligula je dovodio svog omiljenog gladijatora Superba, koji je poticao iz planinskog područja Tingitana, u blizini savremenog Tangera, kao i nekoliko drugih krupnijih momaka iz raznih delova carstva, čak i ponekog obdarenijeg senatora - radi predstave analnog seksa.
Kaligula je potrošio čitavo bogatstvo na igre, gozbe i druga prikazivanja u javnosti. Prostitutkama je dozvoljeno da se vrate u Rim, a sa njima su došli i plesači, pevači i glumci iz celog carstva. Da bi pokazao svoju moć, Kaligula je izgradio pontonski most dug oko pet kilometara preko Napuljskog zaliva, i jahao po njemu napred-nazad dva duga dana. Na kraju je pozvao narod s obale da mu se pridruži u veselju. Most se pod težinom urušio i hiljade ljudi je izgubilo život. Kaligula je gradio ogromne galije, vile i seoske kuće, ne mareći za troškove. Gosti na banketima nalazili su među hranom i zlato. Bisere je otapao u sirćetu i pio ovaj rastvor.
(nastaviće se)