SNIMANJE FILMA SVETOZAR MILETIĆ: Istorijska saga koja pokazuje sve ožiljke našeg naroda

R. RADOSAVLJEVIĆ

04. 10. 2019. u 21:43

Ova priča pokazuje da su interesi velikih sila na Balkanu i danas isti, istakao reditelj

СНИМАЊЕ ФИЛМА СВЕТОЗАР МИЛЕТИЋ: Историјска сага која показује све ожиљке нашег народа

Nikola Ristanovski kao Jaša Tomić i Katarina Žutić kao Milica/Svetozar Miletić

U MUZEJU nauke i tehnike u Beogradu u petak je pala prva klapa filma "Svetozar Miletić", istorijske sage o uglednom advokatu i jednom od najznačajnijih i najuticajnijih srpskih političara u Austro-ugarskoj druge polovine 19. veka.

Snimanje priče o jednom od najvećih boraca za prisajedinjenje Vojvodine Kraljevini Srbiji, po scenariju Milovana Vitezovića, reditelj Darko Bajić započeo je u prostoru u kojem je izložena stara štamparija, jer je Svetozar Miletić (1826-1901) ostao upamćen i kao vlasnik, izdavač i urednik političkih novina "Zastava", koje je pokrenuo 1866, i koje su u dugom nizu godina imala veliku ulogu među Srbima u Austro-Ugarskoj.

Kako je za naš list istakao Bajić, on je sjajan Vitezovićev tekst dramatizovao zajedno sa Kostom Peševskim, pitajući se "usput" šta će on u istoriji.

- Tema o Svetozaru Miletiću, njegovoj porodici i tom vremenu ne samo što je inspirativna, nego je i potpuno aktuelna. Ona toliko podseća na današnja istorijska zbivanja da slobodno mogu reći, posle dugog istraživanja ove teme, da se ništa nije promenilo, da Balkan stoji tu gde stoji, da su velike sile i njihovi interesi isti kao što su bili, i da bilo kakvo razrešenje za ovaj naš prostor ni dan-danas nije učinjeno. Zbog toga je i "Svetozar Miletić", u stvari, savremeni film.

S druge strane, prema njegovim rečima, on je dobio priliku da napravi film o kakvom je maštao, sa izvrsnom glumačkom ekipom, o kojem sada ne bi previše pričao.

Darko Bajić Foto N. Skenderija


- Voleo bih da o ovom filmu priča publika kada ga bude videla, i mislim da će on na pravi način podstaći mladu generaciju da počne da razmišlja o vremenu i istoriji. Ne da se vraća u prošlost, nego da u njoj pronađe nekakvu tačku s kojom će prepoznati to naše balkansko iskustvo. Nadam se da će ta generacija poći nekim boljim putem, i da će pokušati da razreši ovaj neverovatni čvor na Balkanu. Voleo bih da ovu istorijsku temu ponudimo i gledaocima u Evropi, ne samo našoj publici, jer i oni moraju saznati deo istorije Srbije, i to je ono što je veliki motiv ne samo meni, nego i celoj ekipi ovog filma.

Naslovnu ulogu, Svetozara Miletića, igra LJubomir Bandović, a kako je istakao Bajić, priča filma je postavljena tako da u prvom planu bude njegova ćerka Milica (igraju je Anja Pavićević i Katarina Žutić), koja je jedna od prvih boraca za ženska prava u 19. veku, ne samo u Vojvodini i u Srbiji, nego i u celom svetu.

Anja Pavićević


- Ona je heroina. NJene snaga, hrabrost i energija, s kojima je nastavila očevu borbu za slobodu Srba dovele su do toga da se Vojvodina prisajedini Srbiji, ali i da se započne borba za prava žena. Iz njene vizure želimo da pokažemo sve te ožiljke koja je ona nosila kroz svoj život, i koje, na kraju krajeva, nosi i naš narod kroz svoju istoriju. Ali, i mi živimo sa tim ožiljcima, samo što smo nekako navikli na njih i mislimo da je to normalno - rekao je Bajić.

Pročitajte još - "Svetozar Miletić" Lopušini

Milicu, ćerku Svetozara Miletića i suprugu Jaše Tomića na velikom platnu u poznijim godinama oživeće Katarina Žutić.

- Ponosna sam što sam dobila ulogu Milice, koja je veliki izazov. Ona je jedna izuzetna žena, koja se borila za ravnopravnije društvo, za rodnu ravnopravnost, kako bismo to danas rekli, za klasnu i nacionalnu jednakost i sve ostale osnovne civilizacijske postulate društva koje, naravno, nikada ne može biti pravedno, a opet, ne možemo izostaviti težnju da se za takvo društvo borimo.

Ana Franić


Milicu iz mlađih dana igra debitantkinja Anja Pavićević, studentkinja treće godine na Fakultetu dramskih umetnosti.

- Imam veliku čast da budem deo jednog ovakvog filma i ekipe koja ga radi, ali i veliku odgovornost. Ovo je moj prvi snimajući dan i veoma se radujem, verujem reditelju i svojim partnerima, a i sebi, i mislim da ćemo uspeti da napravimo ono što želimo. Meni lično, u liku Milice najuzbudljiviji je njen odnos sa ocem, i kako ta privrženost od njenih najranijih godina prerasta u snagu da nastavi borbu za ujedinjenje Srba koju je on započeo.

Ulogu Anke Miletić igra Ana Franić, Jašu Tomića mlađeg Andrija Kuzmanović, a starijeg će oživeti Nikola Ristanovski. Jedan od kurioziteta ovog filma, kako je najavio Bajić, jeste i nastavak njegove saradnje sa Žarkom Lauševićem, koji igra Jovana Jovanovića Zmaja. U ekipi od gotovo sto glumaca su i Milutin Mima Karadžić, Dragan Petrović Pele, Radovan Vujović...


LUČONOŠE SRPSKE KULTURE

NOVI projekat u petak su predstavili i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, koji je, kako je rečeno, bio i inicijator za snimanje ovog filma, i ministar kulture Vladan Vukosavljević.

Mirović je izrazio veliko zadovoljstvo što se konačno realizuje jedan film o "Vojvodini staroj", o Svetozaru Miletiću, Jaši i Milici Tomić, kao i svih Srba i Vojvođana koji su svojom borbom i žrtvom napravili temelje moderne srpske Vojvodine i bili lučonoše u oblastima kao što su kultura i obrazovanje.

Kako je istakao Vukosavljević, ova filmska trijada ljudi koji su svojim simboličkim i faktičkim postupanjem dali najsnažnije obeležje prve polovine 20. veka, i jednoj pansrpskoj ideji koja je aktuelna i danas, ako ne u političkom onda bar u kulturno-istorijskom smislu, značajan je nacionalni i kulturni projekat.

PREMIJERA U MAJU 2020.

IZVRŠNI producent filma Zoran Janković ("Košutnjak film"), istakao je da se "Svetozar Miletić" snima u produkciji "Zilion filma", uz podršku pokrajinske Vlade, Ministarstva kulture, Filmskog centra Srbije, Grada Novog Sada i još preko 30 lokalnih samouprava u Vojvodini, na lokacijama u Beogradu, Subotici, Somboru, Sremskim Karovcima, Vršcu. Planirano je da snimanje traje sedam nedelja, do 24. novembra, a da premijera bude u maju, u Novom Sadu. Kako je naveo, budžet za film, pošto je reč o epohi, iznosi 1.200.000 evra.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Драгољуб. Збиљић

05.10.2019. 22:31

Светозар Милетић је 1860. године осуђен на годину сдана робиеј зато што се борио да Срби могу да пишу ћирилицом свој језик, а не да им се уводи туђе, латиничко писмо. А данас у Србији то туђше писмо је преовладало у српском језику, а власти и лингвисти увели су и легализовали туђе писмо за Србе и данас се власт и лингвисти не боре да се српски народ ослободи те бруке. Милетић је тада, и поред там,новања због ћирилице успео да се за њу избори у оквиру туђе власти.