Porodični zavet Svetozaru Miletiću

Jovanka Simić

21. 01. 2018. u 16:30

Slava vođe Srba u Austrougarskoj bila je u proteklih 100 godina i dika i teret njegovim naslednicima. Posle smrti dr Slavka, poslednjeg muškog potomka, o arhivi brinu njegova udovica i kćerke

Породични завет Светозару Милетићу

Dr Slavko Miletić, poslednji Svetozarov muški potomak (snimljeno 2009)

STEFANO, amore mio, slikaćemo se sada na Trgu slobode, pored spomenika mom čukundedi Svetozaru. Da se zna ko sam i odakle sam! - ponosito je, u septembru 2015, balerina Milica Miletić Napolitano rekla svom suprugu. NJih dvoje, sa kćerkom Jelenom, doputovali su tada iz Rima da venčanjem u Sabornom hramu u Novom Sadu obeleže desetogodišnjicu svog srećnog braka.

Poseta "bronzanom" pretku, neposredno po crkvenom obredu, podrazumevala se. Ne samo iz želje da se italijanskoj rodbini i prijateljima pohvale da Miličin čukundeda, u njenom rodnom gradu, ima impozantan spomenik na kojem bi mu pozavideli i rimski carevi, već zbog odnegovanog porodičnog sećanja na najdičnijeg pretka, Svetozara Miletića (1826-1901), advokata, gradonačelnika i nesporno najznačajnijeg srpskog vođu u Habzburškoj monarhiji.

NIJE, međutim, u svakoj od proteklih 100 godina, otkako je 1918. ostvaren viševekovni san o prisajedinjenju Baranje, Bačke, Banata i Srema matici Srbiji, bilo lako Svetozarevim potomcima da nose prezime Miletić. Naročito posle Drugog svetskog rata, kada je komunistička vlast okrnjila "miraz" iz Austrougarske poklanjanjem Baranje Hrvatskoj, a lansirana je i autonomaška ideja o Vojvodini - republici.

- Mi smo se u tom periodu, pa sve do ovih dana držali po strani od javnosti i politike - kaže nam dr Slobodanka Miletić, udovica kardiologa dr Slavka Miletića (80), praunuka narodnog tribuna.

Slavkovom smrću, novembra 2011. godine, ugasio se muški ogranak bogate loze Miletić. O porodičnim uspomenama brigu su preuzele Slavkova udovica Slobodanka i njihove kćerke: Simonida Đurić (51), magistar agronomije, koja sa suprugom, sinom Reljom (20) i kćerkom Anom (17) živi u Novom Sadu, i balerina Milica Miletić Napolitano (48). Ona sa mužem i kćerkom već 22 godine živi u Rimu.

- Ponosni smo na naše prezime, ali ne volimo da se eksponiramo u javnosti samo povodom toga što smo Miletići. Pošto se ove godine navršava vek od prisajedinjenja evo, za "Novosti", prekršiću to pravilo - kaže nam ljubazna gospođa Slobodanka, ginekolog u penziji.

Dr Slobodanka Miletić sa porodičnom arhivom - Foto D. Dozet

Mada dobrano u osmoj deceniji, na svaku našu molbu ona čilim korakom žuri u drugu sobu da donese još jednu kutiju pisama i porodičnih fotografija koje joj je, hronološki složene, ostavio suprug Slavko.

U KUTIJAMA su originalni rukopisi, Svetozareva pisma iz ukupno osam godina dugog zatočeništva počevši od 1876. kada je u poznim godinama optužen za "izdaju cara". Među pismima je i poslednje iz vršačke bolnice, potpuno nečitko zbog duševne bolesti u koju je posle zatvorske torture srpski vođa nepovratno potonuo. Iz tog perioda je i himna podrške: "Mi smo s tobom sivi tiću, Svetozaru Miletiću."

Prvo otkrivanje Miletićevog spomenika 1939. - predsednik Vlade Dragiša Cvetković (levo), Milica Tomić i Slavko Miletić, Svetozarev praunuk


Zidove dnevne sobe, opremljene očuvanim primercima stilskog nameštaja, prekrivaju portreti Svetozara Miletića, te radovi velikih likovnih majstora Uroša Predića, Paje Jovanovića, Novaka Radonjića, Nadežde Petrović...

Dom Miletićevih, naspram velelepnog zdanja Dragiše Brašovana, čuvene Banovine u kojoj stoluje vlast današnje Vojvodine, udaljen je tek sedam minuta hoda od centralnog novosadskog trga na kojem dominira impresivni spomenik Svetozaru, visok pet metara, težak 30 tona. Isklesan je u ateljeu Ivana Meštrovića. Prvi put je postavljen na novosadski trg 1939. godine, uklonjen za vreme Drugog svetskog rata, ali je već 1944. godine vraćen na svoje mesto.

Kćerka Milica i Jaša Tomić


Od tada do danas, generacije Novosađana zakazuju sastanke "kod Miletića". Činili su to u mladosti i Slavko i Slobodanka, s tom razlikom što je on imao običaj da kaže: "Vidimo se večeras kod pradede."

- Slavko je 2. oktobra 1939. bio osmogodišnjak kada je prvi put postavljan spomenik njegovom pradedi. Među 30.000 okupljenih Novosađana koji su se tiskali oko bronzanog narodnog tribuna, čvrsto je stiskao ruku svoje "baba Mice", Milice Tomić, kćerke Svetozareve i udove radikalskog prvaka Jaše Tomića koji je 1918. objavio prisajedinjenje na Velikoj narodnoj Skupštini u Novom Sadu - kaže Slobodanka. pokazujući fotografije.

Obaveštenje o šestonedeljnom parastosu Svetozaru Miletiću, koji je preminuo 4. februara 1901.

TE SLIKE ustreptalog i oduševljenog naroda okupljenog oko spomenika njegovog slavnog pretka, Slavko se prisetio desetak godina docnije kada mu je upravo prezime Miletić odmoglo da se od prve upiše na Medicinski fakultet. Nisu pomogle ni dve udarničke značke sa radnih akcija.

Nije ga to sprečilo da postane veoma cenjen kardiolog. Politike se nije laćao, ali nije se ni ustezao da pre desetak godina kada je usvajan prvi vojvođanski Statut, kaže kako taj dokument radi suprotno od onoga čemu je težio njegov pradeda - odmiče Vojvodinu od Srbije. Upozoravao je i da su se Srbi udaljili od svoje tri glavne uporišne tačke - jezika, pisma i pravoslavne vere.

Šahovski sto koji je Jaša Tomić izrezbario svom tastu Svetozaru


- Žalosna sam što moj suprug nije doživeo da prisustvuje proslavi povodom sto godina prisajedinjenja, jer mi smo neizmerno ponosni na doprinos koji su Svetozar Miletić, Milica i Jaša Tomić dali tom istorijskom događaju - kaže Slobodanka.

NAUK ZA SVA VREMENA

U PROGLASU za pokretanje književnog almanaha "Slavjanka", osnovanog 1847. sa ambicijom da bude oblik organizovanja srpske omladine na prostorima gde Srbi žive, Svetozar Miletić, tada 21-godišnji mladić, napisao je poruku koja bi se u potpunosti mogla primeniti i na današnje vreme:

- Srpskom narodu treba produbiti svest o njegovoj telesnoj i moralnoj vrednosti i snazi, dati mu volju da tu snagu upotrebi na osnivanje rođene sreće i unapređenje svog narodnog života - poručio je Miletić.

Milica Miletić Napolitano sa mužem i kćerkom pored Miletićevog spomenika u Novom Sadu, u septembru 2015. - Foto Privatna arhiva porodice Miletić


TRI SESTRE

SVETOZAR Miletić je imao tri rođene sestre, učene, koje su se poudavale za obrazovane ljude. Mileva je bila udata za istoričara Dimitrija Petrovića i majka je Rastka Petrovića, književnika i diplomate, mlađeg brata slikarke Nadežde i pesnikinje Milice.

Rastkov kršteni kum bio je Jaša Tomić. Druga Svetozareva sestra u braku sa profesorom Zorićem dobila je kćerku, poznatu slikarku Milicu Zorić Čolaković, a treća sestra bila je udata u Pančevu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Milorad

21.01.2018. 18:30

"НИЈЕ, међутим, у свакој од протеклих 100 година, откако је 1918. остварен вишевековни сан о присаједињењу Барање, Бачке, Баната и Срема матици Србији, било лако Светозаревим потомцима да носе презиме Милетић. Нарочито после Другог светског рата, када је комунистичка власт окрњила "мираз" из Аустроугарске поклањањем Барање Хрватској, а лансирана је и аутономашка идеја о Војводини - републици." Наша, српска посла! Тек што смо се присајединили, већ смо радили на томе да се поново разјединимо.