BEOGRAD - Jubilarni dečiji filmski festival 15. Kids Fest otvoriće francusko-italijanska koprodukcija "Čuvena invazija medveda na Siciliju" 14. oktobra u Kombak dvorani, najavili su organizatori.


Animirani film, čija je premijera održana na ovogodišnjem festivalu u Kanu, samo je jedan od 19 naslova različitih kinematografija sveta koji će obeležiti ovogodišnji dečiji filmski festival.


Manifestacija traje do 20. oktobra, a filmovi će biti prikazani u većim i manjim bioskopima širom Srbije.


Na konferenciji za medije održanoj povodom tradicionalnog festivala, osnivač i direktor Kids Festa Igor Stanković istakao je da je u oktobru 2005. festival prvi put zaživeo u samo jednom bioskopu u Beogradu, kada su prikazana filmska ostvarenja potpuno drugačija od onih koja su do tada bila na bioskopskom platnu.


"To su bile iskrene dečje priče, priče koje su opisivale porodicu, život, okruženje. Ta prva izdanja su dovodila i decu koja su tek u svom trećem i četvrtom razredu osnovne škole imala priliku da prvi put vide bioskopsko platno" kazao je Stanković.


Ovogodišnji ambasador Kids Festa, glumac, muzičar i profesor Ivan Jevtović, takođe se prisetio te 2005. godine i prvih početaka festivala kada je, zajedno s pozorištem "Boško Buha", dobio poziv da odigra predstavu "Laku noć, deco" Duška Radovića u čast otvaranja prvog izdanja festivala.


"Porasla su neka deca, a porastao sam i ja, i od glumca došao sam u poziciju ambasadora festivala", rekao je Jevtović, a o samom festivalu napomenuo je: "Ovi filmovi koji su uglavnom iz evropske produkcije veoma su mi interesantni, pogotovo oni iz Holandije, Belgije i Skandinavije koji se bave osetljivom grupom dece od 12 do 18 godina, a koji ne dobijaju tako često kvalitetnu filmsku ponudu".


Ovogodišnji festival prati slogan "Mali korak za tebe, veliki za detinjstvo" u cilju upoznavanja dece s planetama i dalekim zvezdama, a koordinatorka festivala Milena Debeljković ističe da je prvi put instaliran Planetarijum u holu Kombank dvorane, gde će deca moći da pogledaju kratke filmove o postojanju svemira i tajnama zvezdanog neba.


Domaćin 15. Kids Fest-a i ove godine biće Kombank dvorana, a u Beogradu dečiji filmski festival održaće se i u bioskopima Cineplexx Ušće Shopping Center“, „Cineplexx 4D Delta City“, „Cineplexx BIG“, „ Roda Cineplex , „Tuckwood“, bioskopima ,,Fontana'''' i „Cine Grand Capitol park Rakovica“, Kulturnom centru Baraka.


U Novom Sadu u bioskopima „Arena Cineplex“, "Cineplexx Promenada", u Kragujevcu u bioskopu „Cineplexx Kragujevac Plaza“, dok će u Nišu centri dešavanja festivala biti bioskopi „Vilin grad“ i „Cineplexx Niš“. Kao i svake godine u Pančevu, Novom Sadu i Zrenjaninu posetioci će imati priliku da isprate festival u „Cinestar Cinemas“.


Cene karata razlikuju se u zavisnosti od individualnih ili organizovanih poseta festivalu i kreću se u rasponu od 200 do 370 dinara.