Vlasta Velisavljević: Zamislite, najstariji sam u ekipi

V. STRUGAR

sreda, 21. 08. 2019. u 17:00

Власта Велисављевић: Замислите, најстарији сам у екипи

Vlasta Velisavljević / Foto Ž. Knežević

Poznati glumac (93) snima bez predaha, a od jeseni se vraća na pozorišnu scenu. Planira da se do drugara, na rođendan, provoza novim auto-putem

ČITAM redovno "Novosti" i baš se radujem uspehu "Balkanskog špijuna" u Dubrovniku, pomalo im i zavidim. Sad se spremam na kratak odmor. Hoću da vidim novi deo ovog auto-puta - kaže, čilo i radoznalo Vlasta Velisavljević (93) dok pakuje stvari i kreće put Ljiga.

Omiljenog glumca, i među publikom i među kolegama, ništa ne može da spreči da sedne za volan, pa ni nedavni peh kada mu je pukla guma između dva tunela.

- Vraćao sam se sa Zlatara, čekao sam pod usijanom "zvezdom" pomoć na putu, bogami bar sat vremena. I sad se plašim vrućine, ali hoću da putujem. Prijatelj mi živi u blizini Ljiga, a ja lepo krenem uzbrdo, pored kafane "Dva brata", i začas stignem. Idem da mu čestitam rođendan. Strah me samo da me ne zadrže u šumi. Ne znam da li tamo još ima četnika ili partizana - kao uvek, spreman je na šalu Vlasta Velisavljević.

Odmor će, kako nam otkriva, biti kratak jer ima pune ruke posla! Snima seriju "Švindleri" (u režiji Miroslava Lekića, po tekstu Đorđa Milosavljevića) i s nama deli utiske:

- Priča je, čini mi se, negde na tragu Sremčevog "Pop Ćire i pop Spire", prilagođena savremenom dobu. Svi govore sa "dužinama", lalinski. Ali, glavni junaci nisu popovi: jedan je berberin, drugi trgovac u pokušaju. Ja sam tu neka vrsta arbitra. Velika je serija, odlično napisana. Ima svega, mnogo je dobrih glumaca i humora. Posebno mi se dopada Milan Gvero. Igra "sandučara" koji nasred trga provodi vreme i prenosi poruke. Inače, mogu da vam otkrijem i jednu veoma interesantnu stvar. Desilo se, sasvim slučajno, da sam u ovoj ekipi najstariji - šeretski dodaje popularni glumac.

PROČITAJTE JOŠ - Vlasta Velisavljević: U 91. upoznajem Srbiju!

U međuvremenu, Srđan Dragojević mu je ponudio malu ulogu u novom filmu. Od jeseni, opet ćemo ga gledati u predstavi "Uobraženi bolesnik" Jugoslovenskog dramskog pozorišta i "Gospođi ministarki" na sceni "Boška Buhe". Na pitanje hoćemo li ga u novoj sezoni videti i u nekoj novoj ulozi, odgovara:

- Nešto me ne traže mnogo. Ne znam. Kad rade predstavu računaju na dobru podelu, reditelja, pa valjda i na moje godine...

PROČITAJTE JOŠ -NEDELjA PROĐE... Vlasta Velisavljević: Još pomalo dodajem gas Sa Goranom Jevtićem u "Gospođi ministarki"
UMEREN U SVEMU

- POSEBNO su mi drage dve nagrade: za film "Mala noćna muzika" Dejana Zečevića i predstavu "Sumnjivo lice", u režiji Jagoša Markovića. Ipak, kao izuzetan trenutak pamtim kada smo se Olivera Marković, Pepi Laković i ja, drugari sa iste klase, našli prvi put u istom kadru. Bilo je to u seriji "Bolji život" - prisetio se Velisavljević. - Uvek sam, u najsitnijem detalju, koristio trenutke radosti u životu. Pa i kada je o glumi reč. Nikada nisam po svaku cenu želeo neku ulogu. Celog života trudio sam se da ostanem umeren.

REKORDER

KARIJERA našeg sagovornika puna je različitih rekorda, a među njima posebno mesto pripada kultnoj "Bubi u uhu". Fejdoov vodvilj bila je diplomska predstava Ljubiše Ristića, koja se na sceni JDP održala četiri i po decenije. Izvedena je više od hiljadu šeststo puta. Glumci su dolazili i odlazili, ali je predstavu održala legendarna četvorka: Nikola Simić, Branka Petrić, Rada Đuričin i, naravno, Vlasta Velisavljević.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Jugoslava Pravdic

22.08.2019. 04:05

Hvala za Vaš predan rad. Zadovoljstvo Vas je gledati i slušati u Vašem majstorstvu.