OVOGODIŠNjE, 26. izdanje Festivala evropskog filma Palić biće održano od 20. do 26. jula. U 15 selekcija i programskih celina biće prikazano više od 130 ostvarenja, a za nagrade Zlatni toranj, Palićki toranj i Specijalnu nagradu žirija takmičiće se devet dugometražnih igranih filmova.

Kompletan program jednog od najuglednijih praznika "pokretnih slika" u ovom delu Evrope predstavili su na konferenciji za novinare direktor Festivala Radoslav Rale Zelenović, predsednik Saveta festivala Dušan Kovačević, programski direktor Miroslav Mogorović i selektor Glavnog programa Nenad Dukić.

PROČITAJTE JOŠ - Neki od najboljih filmova evropske produkcije na festivalu u Subotici

Kako je istakao Kovačević, pred filmskom publikom iz Srbije i regiona ove godine je zanimljiv i uzbudljiv program, a među gostima festivala biće i neka značajna imena, stvaraoci koji su pobeđivali na svetskim festivalima.

- Trudili smo se da spojimo dve stvari - atraktivan program sa atraktivnim mestima, Palićem i Suboticom, na kojima se Festival događa. Letnja pozornica, kao i bioskopi "Abazija", "Lifka", podsećaju nas na stare bioskope u vreme mladosti moje generacije. Po tom spoju odličnih filmova i lepog ambijenta, Festival Palić jedan je od najznačajnijih na ovom prostoru - rekao je Kovačević, ističući svoje izuzetno zadovoljstvo ovogodišnjim laureatima nagrade "Aleksandar Lifka" za doprinos evropskoj filmskoj umetnosti.

PROČITAJTE JOŠ - Palić: U znaku pozitivne energije

- Miljen Kreka Kljaković je zasigurno jedan od najboljih filmskih scenografa u svetu, a isto tako je čuven i hrvatski reditelj Rajko Grlić, mada mi je teško da kažem hrvatski, jer je više ovde režirao nego drugde - rekao je Kovačević.

"Mladi Ahmed" Foto Promo

Glavni program, kako je izjavio Nenad Dukić, karakteriše dobar balans između novih ostvarenja renomiranih autora i, s druge strane, filmova mladih reditelja. Osim tri filma koji će biti prikazani van takmičarske konkurencije - "Bol i slava" Pedra Almodovara kojim će biti otvoren 26. festival, "Izvinite, zaboravili smo na vas" Kena Louča i "Mladi Ahmed", kanski pobednik braće Darden koji zatvara "Palić", u trku za nagrade ulazi devet filmova. Među njima je francuska drama "Jadnici" reditelja Ladja Lija, dobitnika Velike nagrade žirija na ovogodišnjem Kanskom festivalu, litvanski "Oleg" Jurisa Kursijetisa (prikazan u okviru kanskog programa "15 dana autora"), francuski film "Šta verujete" Safija Nebua, sa Žilijet Binoš u glavnoj ulozi (prikazan na Berlinalu), izraelsko-nemački "Okovani" Ejnajima Šelija. Tu su i "Trezor" Petera Bergendija, koji je osvojio osam mađarskih nacionalnih nagrada, "Delo bez autora" Florijana Henkela von Donersmarka...

U trci za nagrade su i "Ajvar" naše rediteljke Ane Marije Rosi, koji će na Paliću imati svetsku premijeru, "Neću da budem Luzerka" Urše Menart (najbolji slovenački film u 2018. po oceni kritike), a jedna od vodećih rediteljki sa ovog prostora Teona Mitevska stiže na Festival sa dramom "Bog postoji, ime mu je Petrunija"...


ŽIRI

O DOBITNICIMA nagrada (za najbolji film, režiju i Specijalnu nagradu), odlučivaće petočlani međunarodni žiri, u kome su Tom Burke, Aleš Pavlin, Silas Cumerkas, Lavrens Tuli i Marta Bereš. Takmičarski program "Paralele i sudari" prikazaće 10 najboljih dugometražnih dokumentarnih ostvarenja iz zemalja nekadašnjeg geopolitičkog istoka Evrope, koji se bave angažovanim temama, kao i tri kratkometražna, a francuskom reditelju i scenaristi Žanu Šarlu biće uručena nagrada "Andergraund spirit" 26. festivala, za izuzetan rad na polju nezavisnog filma.