Muzej naivne i marginalne umetnosti u Jagodini, koji se bavi baštinjenjem, sakupljanjem, proučavanjem, publikovanjem i konzervacijom dela naivne i marginalne umetnosti iz preko 30 zemalja, jedan je od najstarijih u Evropi.

Osnovan je 1960. godine kao Galerija samoukih likovnih umetnika Svetozarevo. Sadašnji naziv, muzej, dobio je 2000. godine, kada su se pojačale aktivnosti na sakupljanju, izlaganju i publikovanju dela koja ne pripadaju naivnoj umetnosti, a opet pripadaju "umetnosti van dominantne kulture". Primera radi, najveći muzej za sirovu umetnost u Lozani osnovan je 1976, iz prvobitne kolekcije Žana Dibifea, umetnika sirove vizije.

- Cela zbirka, koja broji preko tri hiljade ostvarenja, je digitalizovana. Iskreno, ne znam muzej bilo kog tipa u Srbiji koji baštini dela umetnika iz više od 30 zemalja. To je ozbiljna kolekcija selektivno biranih dela tokom organizovanja međunarodnih susreta, likovnih kolonija, bijenalnih i trijenalnih manifestacija - ocenjuje direktorka muzeja Nina Krstić.

Zbirka pokazuje da, kada je u pitanju umetnost, nema diskriminacije bez obzira na to da li je delo psihotičkog autora, hendikepirane osobe, ili autsajdera, "koji je u duhovnom azilu i koji ne prihvata konventivan hod po ovom životu s obe noge, nego živi u svom svetu, koji ga napaja posebnom, sirovom energijom".

Pročitajte još: "Noć muzeja" u Muzejima Pomoravlja i Resave, od praistorije, do voštanih figura

- Muzej nije samo riznica jedinstvenih ostvarenja, već i veliki dokumentacioni centar, jer obuhvata ogromnu faktografiju, veliki broj rukopisa Ota Bihalji-Merina, i reprezentativna dela značajnih umetnika. Stalnu postavku "dame" od 900 kvadrata, koja datira iz 1929. godine, čini 250 eksponata, što je velika šteta. Zbog nedostatka prostora za adekvatno čuvanje, nismo prihvatili donacije mnogih umetničkih dela, a monumentalne skulpture reprezentativnih vajara, koji su osvajali svetske nagrade, čame u depou. Srećom, muzej će biti rekonstruisan, a biće dograđen i savremen aneks - kaže direktorka.

Kako ističe, uskoro će biti izabran izvođač radova, koji će trajati tri godine, i u koje će Ministarstvo kulture i informisanja uložiti oko 300 miliona dinara.

GRANDIOZNI PROJEKAT

MUZEJ će dobiti još dve hiljade kvadrata, lift će povezivati staru i novu zgradu, pa će biti moguće da se kruži iz jednog objekta u drugi. Imaće stolarsku i konzervatorsku radionicu, kao i otvoren depo s pogledom na park u kome će biti izložene sve skulpture.

- Projekat je grandiozan. Delo je Predraga Jošića, koji ga je uradio u saradnji sa vojskom stručnjaka, poput arhitekte Zavoda za zaštitu spomenika kulture Miladina Lukića, savetnice u Ministarstvu kulture i informisanja Aleksandre Fulgosi - ističe Nina Krstić.