KAZIVANjE stihova od rane mladosti za Mišu Janketića bio je jedan od omiljenih susreta s publikom, a za publiku - istinski praznik. Od svih pesama, u umetnikovom srcu, jedna je imala posebno mesto: "Svakidašnja jadikovka" Tina Ujevića.

- Moji drugari i ja, ne samo da smo mnogo čitali nego smo se kasnije i okupljali, pravili svojevrsne analize. Na dnevnom redu je bila literatura, muzika, naravno i mi sami... Veštinu govorenja savladao sam prepričavajući filmove. Da sam verno prenosio sliku s platna, najbolje govori podatak da su mnogi prijatelji posle odgledanog filma bili razočarani, jer im se više sviđala moja "nafilovana" verzija - prisetio se slavni glumac nekom prilikom.

Filmski debi imao je 1961. godine u "Ne ubij". Usledili su neki od antologijskih naslova: "San" Puriše Đorđevića, "Kako su se voleli Romeo i Julija" Jovana Živanovića, "Opatica i komesar" Gojka Šipovca, "Ubistvo na svirep na podmukao način iz niskih pobuda" Žike Mitrovića, a za Boru Draškovića vezao ga je i "Horoskop", kao i "Vukovar, jedna priča".

Pročitajte još - HEROJ SCENE I ŽIVOTA: Cile je našao svoju Milenu

Početkom novog milenijuma s istim rediteljem će se (posle 33 godine od zabranjenih "Tikava") pozorišno sresti u Ibzenovoj drami, za njih dvojicu simboličnog naslova - "Neprijatelj naroda". Kao Doktor Stokman, na sceni nacionalnog teatra.

- Poslednjih godina obojica smo profesori na novosadskoj Akademiji umetnosti. Tu komunikaciju nismo gubili: ista smo generacija i pripadamo istoj školi.

U ulozi pedagoga okušaće se i u zavičaju, u Tomaševu, gde je pokrenuo letnju školu glume. Sa suprugom Svjetlanom uspeo je da izgradi dve-tri brvnarice, amfiteatar i binu. Velika želja bila mu je da škola opstane. Nažalost, pošto je izostala finansijska podrška, morao je da se pomiri sa jednim od retkih poraza u životu. Umesto njegovog teatra na guvnu, sa setom će do poslednjih dana pominjati Tomaševo kao svoj neostvareni san...

Pročitajte još - HEROJ SCENE I ŽIVOTA: Sa 12 godina imao pozorišnu trupu

Dubokim korenima trajno vezan za zavičaj, što je bivao stariji sve je više čeznuo za povratkom u prirodu, obećavajući sebi da će ubuduće manje raditi, a više uživati u plavetnilu otvorenog neba i gori zelenoj. Pre dvadeset godina, mada još u punoj snazi, izjavio je "Novostima":

Pročitajte još - HEROJ SCENE I ŽIVOTA: Žigosani zbog "Tikava"

- Samo je pitanje hoću li imati snage da budem losos... Moja priča pripada crnomorskom slivu. Ja sam niz jednu bistru reku Ljuboviđu, koja se uliva u Lim a on u Drinu, Drina u Savu, a Sava u Dunav - sa dunavske strane fijakerom išao u grad. Pitanje je samo hoću li imati snage da se u prirodu konačno vratim plivajući uzvodno do svog odredišta. Hoću li imati snage da budem losos?


VERA U DOBRO

- SVE se mora preživeti i doživeti. I srednji vek, i kapitalizam, i folk, i klasika. Mislim da kao što kapitalizam ždere samog sebe, tako će i tehnologija sama sebe proždreti. Ali, pre svega, voleo bih da se čovečanstvo vrati na rečenicu: "Volim te, časti mi..." Iako bez pokrića, još sam optimista. Vera da će dobro pobediti, mene je opredelila za levu orijentisanost i pravoslavlje - govorio nam je slavni glumac.