PETI put, muzeji i srodne institucije otvorile su u ponedeljak beplatno vrata za posetioce, koji će nedelju dana, od deset ujutru do deset uveče, moći da zavire u bogatu riznicu naše kulturne baštine. U ovoj do sada najvećoj nacionalnoj muzejskoj inicijativi, od 13. do 19. maja, učestvuje 79 muzeja i galerija i kulturnih centara iz 48 gradova, odnosno mesta. Manifestacija, koja svake godine privuče 200.000 posetilaca, održava se povodom Nacionalne nedelje muzeja, Međunarodnog dana muzeja (18. maj) i 15. Evropske noći muzeja (18. maj).

Pored izložbi, "Muzeji za 10" ponudiće i prezentacije, radionice, dečije programe, predavanja, javne razgovore i druge sadržaje. Narodni muzej će programe organizovati u obnovljenoj zgradi na Trgu republike. Pored stalne postavke, ponudiće i gostujuću izložbu "Berninijeva škola i rimski barok", predavanja povodom 175 godina postojanja, radionice... U Velikom barutnom magacinu na Kalemegdanu biće predstavljen lapidarijum, a pred publikom će biti i Beogradska mumija.

PROČITAJTE JOŠ - Bogato i sedam dana besplatno


U Istorijskom muzeju Srbije pored izložbe "Kraj Velikog rata 1917-1918" biće izvedena predstava - "Vreme časti i ponosa", čiji su likovi vojvode Živojin Mišić i Stepa Stepanovića, i "Brat i sestra", jednočinka posvećena Nadeždi i Rastku Petroviću. U glavnom gradu programe će besplatno ponuditi Muzej Vuka i Dositeja, MSUB, Muzej primenjene umetnosti, Prirodnjački muzej, Muzeji Paje Jovanovića i Ive Andrića, Muzej pozorišne umetnosti Srbije, Galerija Doma vojske, PTT Muzej, Muzej automobila, Anatomski muzej Fakulteta veterinarske medicine, ali i Narodna banka.

PROČITAJTE JOŠ - Narodni muzej izvozi kulturu


Zanimljivi sadržaji naći će se i pred Novosađanima - u Zavičajnoj zbirci Muzeja grada u Sremskim Karlovcima biće organizovana radionica za izradu rimskih ženskih frizura, u Muzeju Vojvodine igranka pod imenom "Poziv na tvist pod sjajem zvezda", u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog biće otvoren dečiji kutak, a u Luci Novi Sad izložba starih automobila i radnih mašina.

"Ilijanum" Foto Muzeji za 10

Uz stručna vođenja, radionice, projekcije filmova, predavanja predstave i koncerte u Narodnom muzeju u Leskovcu, organizovaće i čajanku za najstarije sugrađane. U Centru za kulturu "Gradac" u Raškoj, posetiocima će se kroz izložbe, radionice i predavanja predstaviti Muzej rudničko-takovskog kraja iz Gornjeg Milanovca, Muzej afričke umetnosti iz Beograda, Muzej slatka iz Kraljeva... Na arheološkom lokalitetu Vinčanske kulture u Pločniku Narodni muzej Toplice u Prokuplju organizovaće veliku neolitsku naučnu žurku...

Predstava "Brat i sestra"

MUZIKA I SREDNjOVEKOVNI GULAŠ

ŠIDSKI Muzej naivne umetnosti "Ilijanum" približiće eksponate publici i kroz interakciju sa klasičnom i popularnom muzikom, u izvođenju školske dece i omladine, dok će u Galeriji slika "Sava Šumanović" biti održan koncert na kome će se svirati "Večernji oblaci", kompozicija inspirisana njegovom istoimenom slikom. Uz multimedijalnu prezentaciju "Vršačko utvrđenje - strategija odbrane", Gradski muzej u Vršcu organizuje takmičenje u srednjovekovnim igrama i u pripremanju srednjovekovnog gulaša.