KC PANČEVO NEĆE NOSITI IME VELIKOG GLUMCA: U Skupštini Glogovca nisu ni pomenuli

G. NOVAKOVIĆ

12. 03. 2019. u 10:02

КЦ ПАНЧЕВО НЕЋЕ НОСИТИ ИМЕ ВЕЛИКОГ ГЛУМЦА: У Скупштини Глоговца нису ни поменули

Kulturni centar Pančevo do daljeg ne menja ime

Iako se u javnosti dosta polemisalo oko toga da li bi ova ustanova mogla da ponese ime velikana naše scene zvanični predlog nije ni postojao

KULTURNI centar Pančeva do daljeg neće menjati naziv. Iako se u javnosti dosta polemisalo oko toga da li bi ova ustanova mogla da ponese ime velikana naše scene Nebojše Glogovca, koji je u tom gradu proveo veći deo života, zvanični predlog nije ni postojao. Prema rečima gradonačelnika grada na Tamišu Saše Pavlova, cela priča oko preimenovanja zapravo je - zabuna.

- Gradski odbornici i ja smo razgovarali o ideji na koji način da odamo počast Glogovcu, ali zvaničan predlog niti inicijativa za preimenovanje Kulturnog centra u Centar za kulturu Nebojše Glogovca nisu postojali - objašnjava za "Novosti" Pavlov. - Niko zvanično taj predlog nije odbio, jer on formalno ne postoji, ali stručna javnost počela je da komentariše ideju i otvorila nedoumice.

Prema rečima Pavlova, eminentni ljudi su istakli da je mnogo onih koji su zadužili Pančevo iz oblasti umetnosti, koji su prošli kroz Kulturni centar, učestvovali u njegovom nastanku i rukovođenju.

- Može se reći da smo reagovali preemotivno i možda da stručnjaci iz kulturnog sveta nisu dali svoj sud, odali bismo poštu Glogovcu na ovaj način. Verujem da bismo i tada bili kritikovani. Bolje je da sve ostane kako jeste nego da otvaramo hiljadu i jednu ranu i potpitanja - kaže Pavlov.

PROČITAJTE I:Kulturni centar promenio ime u Centar za kulturu „Nebojša Glogovac” Pančevo

Gradski većnik za kulturu Nemanja Rotar priznaje da je on taj koji je podlegao pritisku javnosti, koja je samo dva dana nakon glumčeve sahrane pokrenula pitanje na koji će način Grad Pančevo da se oduži pokojnom Glogiju. Izašao je u medije sa idejom, ali pogrešno je preneto da je to odlučeno i da će predlog biti iznet pred Skupštinu.

- Nemamo pozorište pa da scenu nazovemo po Nebojši. Ideja kako mu se odužiti još nije iskristalisana, a da li će u budućnosti biti podneta inicijativa da uspomenu na njega trajno sačuvamo, nažalost, najmanje zavisi od mene - kaže Rotar.


POZNATI PANČEVCI

KADA se nalet tuge za pokojnim Glogovcem stišao, stručni krugovi su pristupili temi o preimenovanju pančevačke ustanove kulture.

- Jovan Jovanović Zmaj, Mika Antić, Miloš Crnjanski i Ilija Milosavljević Kolarac samo su neka od imena koja su zadužila naš grad - napominje gradonačelnik Saša Pavlov.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije