ODLAZAK FILMSKE DIVE MILENE DRAVIĆ: Obraz uz obraz na nebu sa Gagom

R. RADOSAVLjEVIĆ / NovostiOnline

14. 10. 2018. u 08:23

Preminula Milena Dravić, najveća i poslednja heroina ovdašnje kinematografije, pozorišta i televizije, koja je sa Draganom Nikolićem činila najvoljeniji glumački par Jugoslavije

ОДЛАЗАК ФИЛМСКЕ ДИВЕ МИЛЕНЕ ДРАВИЋ: Образ уз образ на небу са Гагом

Foto Dokumentacija "Borbe"

ČITAV život sam se strahovito trudila da ono što radim bude najbolje moguće, bilo da je na filmu, u pozorištu ili televiziji. Imala sam sjajne saradnike, velike reditelje i partnere, i u takvim uslovima bilo je moguće ostvariti uloge sa kojima si bio zadovoljan. Dobila sam dosta nagrada, možda i previše...

Ali, u svemu tome što je pratilo moju profesiju meni je, ipak, bilo najvažnije da kroz život prođem čestito, da nikada ne uradim nešto, profesionalno ili privatno, čega bih se stidela...", govorila je Milena Dravić u jednom od svojih poslednjih intervjua.

Jedina glumica sa ovog prostora koja je ušla u Svetsku filmsku enciklopediju 20. veka, koja je dobijala komplimente od Alfreda Hičkoka, Ežena Joneskua, Džeka Nikolsona, Džona Lenona, Nurejeva..., danas se pridružila nebeskom glumištu velikana. Preminula je u Kliničko-bolničkom centru Bežanijska kosa, samo devet dana pošto je napunila 78. godina. Peti oktobar ove godine bio je njen prvi rođendan koji nije obeležila s prijateljima - bila je u teškom stanju i već je bilo izvesno da gubi višegodišnju borbu sa bolešću, koju je vodila tako hrabro i dostojanstveno. Iza Milene je ostalo više od stotinu glumačkih remek-dela koje je ostvarila u najvažnijim jugoslovenskim i srpskim filmovima i TV serijama, mnogobrojne, izuzetne pozorišne uloge koje su ušle u antologije ovdašnjeg teatra... U našem kolektivnom sećanju Milena će ostati upamćena i po najvećoj filmskoj i umetničkoj ljubavnoj priči na ovim prostorima, koju je živela sa Draganom Gagom Nikolićem, obraz uz obraz, gotovo čitavih 45 godina. Ostaće u nama i kao najvoljenija Milena koju smo ikada imali, i od koje se danas s tugom opraštaju poštovaci iz čitave nekadašnje Jugoslavije, bliski prijatelji, kolege...

Milena i Dragan

- Ovaj svet bez Milene neće biti isti... Biće mnogo manje lep, čestit, uzvišen, radostan... Biće manje živ - kaže, za "Novosti", reditelj Jagoš Marković.

"W.R. Misterije organizma"

- Bila je i ostala Velika, prepuna Lepote, one koja spasava svet. Bila je plemenitost sama, duh i šarm, bila je Beograd i Jugoslavija, bila je i ostala Svet. Velika u svim medijima, u svim žanrovima, u svakom trenutku života i rada. Sve smo manji i tužniji. Završava se jedno vreme, jedna epoha u kom su velikani bili veliki ljudi, gospoda velika. Zaista je bila Svetlost, zaista je bila i ostala zvezda, ne znam kako, ali znam da je ta svetlost neugasiva.

"Obraz uz obraz"

Nije lako bilo biti Milena i Gaga, ističe Marković.

- Tolika slava i popularnost, a sam i svoj na Balkanu, u malom Beogradu, na Čuburi, biti i umetnik i komšija, i čovek i skroman, bez bodigarda i agenata, bez menadžera i interesnih grupa... Sami i svoji, časni i daroviti, vredni i plemeniti, skromni i harizmatični, čovečni iznad svega... I odvojeno, svako za sebe, i kao par, životni i umetnički. Sve to je podvig.

Sa Bekimom u Puli

Glumica Branka Petrić kaže da je Milena primer kako treba proživeti život.

- Kroz sve ono što čovek prolazi u životu, uvek polaže ispite koji nisu laki - ispite iz profesije, prijateljstva, ljubavi, hrabrosti, čestitosti, iz snalaženja u nevoljama koje ga zadese... Milena je sve to apsolutno ispolagala sa čistom desetkom! Toliko puta sam bila svedok njene hrabrosti, ljudskosti, skromnosti, gotovo do poslednjeg dana. Učila sam od nje kako čovek i u najtežim situacijama može da sakupi u sebi ogromnu životnu snagu. Nikada je nisam zatekla depresivnu, a težina njene bolesti apsolutno baca ljude u teška depresivna stanja. A Milena je bila neverovatna, duhovitost je nijednog trenutka nije napuštala. Citirala je Duška Kovačevića: "J...š život, važno je zdravlje"! Mnogo sam tužna, i mnogo će mi nedostajati.

"Kozara"

Filmski reditelj Stefan Arsenijević ističe da je Milenin odlazak gubitak za celu našu kulturu.

- Za sve nas je nekako ostala kao devojčica puna života. A retko koja glumica u svetu bi mogla da uradi sve ono što je Milena uradila - da bude heroina partizanskih filmova, muza crnog talasa, da glumi obične žene iz naroda, seljanke i građanke, da ima partnere kao što su Ričard Barton, Bred Pit, a i naše najveće glumce. I ono što je neverovatno, Milena je uspela da osvoji i našu i svetsku publiku i kritičare, da bude jedina glumica sa ovog prostora nagrađena u Kanu. Ona i Gaga Nikolić bili su izuzetni u svemu - u profesiji, u svojoj ljubavi, u najlepšim ljudskim vrlinama. Sada će tamo gore, među nebeskim zvezdama i anđelima nastaviti svoju veliku ljubavnu priču - ističe Arsenijević.

Večera sa Hičkokom

Ovog leta Milena je obišla filmske festivale u regionu - na Paliću je dobila priznanje Jubilarni srebrnjak i igrala tango sa velikim glumcem Brajanom Koksom, u prepunoj pulskoj "Areni" poklonilo joj se celo gledalište, Rade Šerbedžija je otvorio izložbu o njoj stihovima Tina Ujevića, a u Herceg Novom uručena joj je nagrada "Milan Žmukić" za životno delo. Milena se, kao što je i živela, dostojanstveno oprostila sa publikom, ali i sa nekadašnjom zajedničkom domovinom, koju je najviše volela.

KNjIGA ŽALOSTI I RETROSPEKTIVA U KINOTECI

U Jugoslovenskoj kinoteci danas je otvorena knjiga žalosti. Svi zainteresovani moći će da se u nju upišu svakog dana od osam časova ujutru do 22.00, do 19. oktobra. Posle toga knjiga žalosti postaće sastavni deo zbirke legata Milene Dravić i Dragana Nikolića u Jugoslovenskoj kinoteci. Od 1. do 5. novembra u Kinoteci će biti upriličena velika retrospektiva filmova u kojima je Milena ostvarila nezaboravne uloge, među kojima su: "Vrata ostaju otvorena", "Čovek nije tica", "Hasanaginica", "Devojka", "Rondo", "Nije lako sa muškarcima", "Sutjeska"...

Dobričin prsten Foto P. Mitić

SAHRANA U ALEJI ZASLUŽNIH GRAĐANA

Glumica Milena Dravić biće sahranjena u Aleji zaslužnih građana u Beogradu, pored decenijskog partnera u profesionalnom i privatnom životu Dragana Gage Nikolića, saopšteno je iz Skupštine Beograda. Mesto i vreme komemoracije naknadno će objaviti Udruženje filmskih glumaca Srbije.

Sa Mirom Stupicom, kao dobitnica "Žanke"

I REGION TUGUJE...

NEDELjNO jutro, u kojem se pronela vest o smrti Milene Dravić, obojilo je tugom i ceo region. Pod naslovom "Gase se zvijezde ovog našeg neba", hrvatski dnevni list "Slobodna Dalmacija" oprostio se od "najveće zvezde jugoslovenske kinematografije".

- Umrla je Milena Dravić. Da živimo u nekom drugom vremenu, u nekoj drugoj zemlji, ta bi se vest ukazala na ekranima jugoslovenskih televizija onako kako nam se ukazala vest o Titovoj smrti. Milena je bila Tito jugoslovenskog filma - rekla je Vedrana Rudan.

"Nije lako s muškarcima"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (27)

Динарска дивизија

14.10.2018. 08:28

Почивај у миру, царице!Поздрави нам Гагу!

DUDA

14.10.2018. 18:15

@Динарска дивизија - Odlazak naše voljene glumice Milena Dravic preminula bila mi je cast sto sam te upoznala kada smo bili na snimanju filma u Somboru jer sam tada bila statista uvek ces ostati u mone srcu neka te andjeli čuvaju na nebu počivaju u miru Amin

nadalina

14.10.2018. 08:36

Pocivaj u miru,draga nasa Milena.MOzemo reci da smo imali cast zivjeti kao savremenici velikih glumaca,legendi ovog vremena.Veliko hvala za bezbroj divnih uloga.

Dzivdza

14.10.2018. 08:51

Obožavala sam ovu ženu u svim njenim ulogama! Divna glumica. Neka joj je večna slava!

MonikaBG

14.10.2018. 09:29

Milena Dravic-velicanstvena zena! Pocivaj u miru draga Milena sa svojim Gagom. Zbogom.

Filip-KIM

14.10.2018. 10:21

Vecna slava filmskoj divi Mileni Dravic.Pocivaj u miru i neka ti je laka zemlja i pridruzi se u rajskom naselju tvom dragom Gagiju.

caRp

14.10.2018. 11:06

Zbogom Milena,vecno ti hvala za sve uloge s kojima smo se i smejali i plakali.Pozdravi i tvog voljenog Flojda.

Kraljica Tuge

14.10.2018. 14:48

Počivajte u miru Draga I Najdraža naša Milena. Ovo mije najtuži Dan u Životu posle smrti mojih Roditelja. Ostaćete Zauvek U našim Srcima. Hvala :(

atlas2000

15.10.2018. 05:56

Iskrena sućut svim njezinim najbližima koje ima. Bila je doista izvrsna glumica, rekao bih jugoslavenska i sprska BB u svojim najboljim glumačkim danima. Razlika je u tomu, što je pokojna Milena nadvisila BB, jer je ostala u glumištu do kraja života i svo vrijeme bila briljantna. Laka joj zemlja bila i počivala u miru.