Iskonska veza Dušana Matića i radija

Z. Gligorijević

06. 09. 2018. u 16:54

Исконска веза Душана Матића и радија

Foto: Z. Gligorijević

Počeli 37. „Matićevi dani“ u Ćupriji. Nadrealista ostavio nebrojeno mnogo retkih zapisa koji se čuvaju u tonskom arhivu Radio Beograda, a od danas i u ćuprijskoj biblioteci koja nosi njegovo ime

ĆUPRIJA – Na sedmodnevnevnoj 37. manifestaciji „Matićevi dani“ u Ćupriji, koju je danas otvorio Član Opštinskog veća Ćuprija Vladimir Vasiljević, prvi put je bilo reči o vezi između nadrealiste Dušana Matića i radija. Kako je Matićeve stihe veoma teško interpretirati na pozorišnoj sceni, radio, odnosno spoj zvuka, muzike i reči pruža neograničene mogućnosti za to.

Pročitajte još: Priča o Dušanu Matiću“ - veliki profesor slobode

- Veza između Dušana Matića i radija je ogromna, gotovo iskonska. Pre svega, zato što je radio najzahvalniji medij za predstavljanje nadresalističke poezije. Matić je i sam bio zaposlenik Radio Beograda od 1944. do 1948. godine, u takozvanom literarnom odeljenju i imao je veoma zanimljive emsije. Mnogo je pisao o radio drami, eksperimetisao je u tom novom žanru i ostavio nekoliko eseja, koji su podiglji vidljivost radio drame na ovim prostorima – rekao je za „Novosti“ novinar Drugog programa Radio Beograda Ranko Stojilović.

On je dodao da je Matić ostavio nebrojeno mnogo retkih zapisa koji se čuvaju u tonskom arhivu Radio Beograda, a od danas i u ćuprijskoj biblioteci koja nosi njegovo ime, jer je njegov legat i prava adresa za te tonske zapise.

- U njegovim stihovima ne postoji klasičan dramski sukob, već egzistencijalni sukob na nivou čoveka i čoveka, čoveka i žene, čoveka i kosmosa. Nije čudo što su baš dva specifična reditelja i umetnika, Boda Marković i Arsa Jovanović, imali tu vrstu hrabrosti i smelosti da se upuste u režiju radiodramatizacije po Matićevim stihovima. To su, zapravo, radiofonski eksperimenti, kao što je Matić, na neki način, eksperimetisao u jeziku – dodala je glavni urednik dramskog programa Radio Beograda dr. Vesna Perić.

Direktorka Biblioteke „Dušan Matić“ u Ćupriji Ljiljana Đorđević rekla je da su se ove godine poklopila i dva jubileja, 120 godina od rođenja Dušana Matića i 150 godina od otvaranja Čitališta, odnosno Biblioteke. Ona je najavila da će naredne godine biti urađena monodrama o životu ovog čuvenog nadrealiste, za koju je scenario već urađen.

BOGAT PROGRAM

Večeras će u 18 časova u Muzeju "Horeum Margi – Ravno biti otvorena izložba umetničkih dela nastalih po motivima iz stvaralaštva Dušana Matića prispelih na konkurs "Matiću u čast", kada će biti proglašena i najbolja umetničko dela prispela na konkurs. U muzičkom delu programa učestvovaće učenici ŠOMO "Dušan Skovran".

Sutra će u 15 časova u "Sinđeliću" biti predstavljene digitalne animacije crteža Dušana Matića "Poeme u boji". Sledi razgovor na temu "Dušan Matić kao prevodilac - novi život dva Matićeva prevoda u paralelnom elektronskom korpusu "ParCoLab". U ŠOMO "Dušan Skovran" u 20 sati zakazana je monodrama ""Flora sends" Ferzeng teatra iz Beograda.

U subotu u ŠOMO "Dušan Skovran" biće održan etno džez koncert, a u nedelju u Narodnoj biblioteci"Dušan Matić" u 17 časova počinje poetsko veče "Večni plamen". U ponedeljak, 10. septembra, u Narodnoj biblioteci u "Dušan Matić" u 13.00 časova biće održano predavanje na temu "Dušan Matić i mladi". U utorak je u biblioteci u 13 sati zakazano predavanje na temu "Naše blago - legat Dušana Matića", a u sredu od 12 sati okrugli sto – naučni skup o stvaralaštvu i uticaju Dušana Matića na kulturni život Srbije i Jugoslavije i kulturnoj saradnji sa Francuskom.

Poslednjeg dana manifestacije u biblioteci u podne je predviđena dodela književne nagrade “Matićev šal” za 2018. godinu najboljem mladom pesniku za prvoobjavljenu knjigu pesama.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije