TUGA ZBOG SMRTI VLADETE JEROTIĆA: Bio je neponovljiv, redak intelektualac, simbol duhovnosti...

D. Matović - J. Banjanin

04. 09. 2018. u 09:19

Prenosimo reakcije povodom smrti čuvenog profesora i “prosvetitelja” Vladete Jerotića, koji je preminuo u utorak u Beogradu posle kraće bolesti u 95. godini

ТУГА ЗБОГ СМРТИ ВЛАДЕТЕ ЈЕРОТИЋА: Био је непоновљив, редак интелектуалац, симбол духовности...

Foto: N.Skenderija

Prenosimo reakcije povodom smrti čuvenog profesora i “prosvetitelja” Vladete Jerotića, koji je preminuo u utorak u Beogradu posle kraće bolesti u 95. godini.VLADIMIR S. KOSTIĆ: NEPONOVLJIV

S današnjim danom, tragična serija odnosi nam, u samo mesec i po dana, petog akademika. Nije ni običaj ni red da se pravi gradacija, ali ne mogu se odupreti potrebi da kažem da odlazi čovek koji je u Akademiji pokrivao čitav niz oblasti i civilizacijskih celina na način koji, bojim se, neće skoro biti ponovljiv. Srpska akademija nauka i umetnosti je svesna gubitka i izražava mnogo poštovanja za ulogu koju je Vladeta Jerotić imao u srpskoj kulturi i nauci.


MATIJA BEĆKOVIĆ: ŽIVEĆE VEČNO

Vladeta Jerotić je bio jedan od retkih intelektualaca, ako ne i jedini, koji u bezbožno vreme posle rata nije krio svoju veru kada je ona bila ismevana i kamenovana. Poživeo je dugo, pa nam se činilo da će živeti večno. A možda i hoće.

Pročitajte još:Preminuo Vladeta Jerotić


MIRO VUKSANOVIĆ: LEČIO REČIMA

Posle patrijarha Pavla akademik Vladeta Jerotić je najzaslužniji za veliki povratak Srba pravoslavnoj veri.

Niko u našem dobu nije kao on mogao da u svoje slušaoce unosi nadu i utehu. LJude je lečio rečima i susretima sa njima. NJegovi eseji su otmena odbrana književnosti. Bio je čovek velikih darova i radovanja.


MILO LOMPAR: SIMBOL DUHOVNOSTI


Vladeta Jerotić je bio raznostrana ličnost u duhovnim poslovima. Kao psihijatar, decenijama je pripadao svojoj neposrednoj struci. Kao prevodilac psihološke literature, recimo Frojda, otkrivao je kako njegova interesovanja idu dalje od nje: u druga područja duhovnog iskustva.

Kao proučavalac književnosti i pisaca, kao što su Dostojevski i Andrić, i toliki drugi, osvetljavao je posebne vidove književnog iskustva. Kao tumač religioznog iskustva, doticao je zone susreta različitih kultura i tradicija. Uspevao je da o tako tananim stvarima govori na jasan i zanimljiv način. To ga je učinilo - u dobrom smislu reči - popularnim simbolom duhovnih sadržaja u jednom sasvim neduhovnom vremenu kao što je naše.LJUBOMIR RANKOVIĆ: JEDAN OD NAJUMNIJIH

Vladeta Jerotić je, nesumnjivo, jedan od najumnijih ljudi kod Srba svih vremena, čije veliko, svestrano obrazovanje, kao i dar za nauku, kulturu i umetnost, karakter, stamenost i smirenost predstavljaju Božji dar za sve one koji su imali priliku da se sa njim upoznaju, druže i sarađuju - kaže protođakon dr LJubomir Ranković, glavni i odgovorni urednik “Glasa Crkve”, izdavačke kuće Eparhije šabačke SPC.

- Radovali smo se svakom susretu sa njim. Bio je veliki prijatelj, poštovalac, ali pre svega znalac naše Crkve, naše vere. Od njega smo stalno učili. Bio je čovek za uzor, primer i najviše poštovanje. Ličnost koja će nam svima jako nedostajati.

(V. M.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

TWIGGY-LOZNICA

05.09.2018. 08:14

SRBIJO , PLAČI....!!!OTIŠAO je ERUDITA , POLIHISTOR , čovek RENESANSNOG DUHA...!!! POČIVAJ u MIRU , DOBRI ČOVEČE...!!!Pozdrav !!!TwiggyLoznicaP.S. EH, da nam je bar još 1 ČOVEK poput gospodina JEROTIĆA....?!?!?!