Večiti Banović u Gračanici

V. V. S.

10. 04. 2018. u 10:28

Premijera Mihizove drame održaće se u četvrtak u Domu kulture u Gračanici. Koprodukcija Narodnog pozorišta iz Prištine i Šabačkog pozorišta. Reditelj Nebojša Bradić: Priča o pojedincu i sistemu

Вечити Бановић у Грачаници

Proba: Sa predstave „Banović Strahinja“ / Foto Šabačko pozorište

DRAMA Borislava Mihailovića Mihiza "Banović Strahinja", u koprodukciji Narodnog pozorišta iz Prištine i Šabačkog pozorišta - premijerno će prekosutra biti izvedena na sceni Doma kulture u Gračanici.

- Iako je komad napisan u drugom vremenu, u naše dolazi "neoštećen" i donosi tu veliku epiku. Ali, ovo je i priča o čoveku koji želi da bude izvan društvenih i političkih konvencija, pojedincu protiv sistema i manipulacije koje mu sistem nameće - ističe reditelj Nebojša Bradić. - Verujem da će naša predstava, još jednom, potvrditi savremenost i svevremenost klasike.

Inače, ovo nije prvi put da Bradić sarađuje sa prištinskim ansamblom: 1995. godine na njihovoj matičnoj sceni postavio je "Srpsku dramu" Siniše Kovačevića i "Laki komad" Nebojše Romčevića. U novom naslovu igraju Nebojša Đorđević, Milan Vasić, Zoran Karajić, Igor Damnjanović, Milena Jakšić i Dušan Simić. Kostimograf je Marina Vukasović Medenica.


Reditelj Nebojša Bradić / Foto V. Danilov

Prva repriza je dan kasnije u Domu kulture "Trepča" u Zvečanu, a videće je ubrzo i šabačka publika (na festivalu "Pozorišno proleće" biće izvedena u čast nagrađenih), a potom će imati i beogradsku premijeru u Narodnom pozorištu.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije