Jug Radivojević: Doba pohlepe i sujete

V. STRUGAR

subota, 03. 03. 2018. u 12:45

Југ Радивојевић: Доба похлепе и сујете

PROBA Predstava "Naši dani"

Reditelj Jug Radivojević, uoči večerašnje premijere predstave "Naši dani" u Banjaluci. Sledeći angažman u Ljubljani i rad na poznatom "Briljantinu"

GOTOVO istovremeno, na beogradskoj i banjalučkoj pozorišnoj sceni, pojaviće se predstave posvećene tragičnom srpskom pesniku Vladislavu Petkoviću Disu: u BDP komad Aleksandra Jugovića premijerno će biti odigran početkom naredne nedelje, a večeras u Narodnom pozorištu Republike Srpske prvo je izvođenje drame "Novi dani", u režiji Juga Radivojevića.

- U Banjaluci sam prisutan, evo, gotovo čitavu deceniju. U Narodnom pozorištu postavio sam Gogoljevog "Revizora", a večeras će publika imati priliku da vidi praizvedbu iz pera prvaka Pozorišta RS, glumca i pisca Željka Stjepanovića "Naši dani". U Dečjem pozorištu RS postavio sam tri komada: "Petar Pan" Igora Bojovića, "Tom Sojer" Marka Tvena i "Orlovi rano lete" Branka Ćopića, oba u dramatizaciji Milice Piletić - ističe Jug Radivojević.

"Naši dani", kako podseća poznati reditelj, inspirisani su istoimenom Disovom pesmom, pa i našom društvenom zbiljom.

- Pesma je napisana 1910. godine, ali i danas potvrđuje naše mentalitetske karakteristike. Sama priča smeštena je u teatar, u ogledalo društva. Nestručnost, korupcija, primitivizam, pohlepa, licemerje i sujeta... I kada se na kraju predstave čuju Disovi stihovi, oni izazivaju potpuni emotivni i mentalni slom u čoveku.


PROČITAJTE I: Mihića nepravedno optužuju (FOTO)


Da li je moguće da se mi kao narod u ovih sto godina nismo pomerili ni za pedalj?! U predstavi igra petnaest glumaca svih generacija koje predvodi fantastični Ljubiša Savanović, u ulozi direktora pozorišta. Disova i naša priča, ozbiljan su šamar u lice svima nama. Ipak, ne ostaje sve samo na mračnoj strani ovdašnje zbilje. Iako je tama odavno zahvatila "naše dane" u makrosvetu, imamo mi i mikrosvet koji nam daje prostor da dišemo, voleći svoje bližnje. U toj ljubavi je snaga opstanka.

PORUKA Jug Radivojević Foto Narodno pozorište RS

Odmah po premijernom izvođenju, beogradski umetnik pakuje kofere i odlazi u Ljubljanu. Povod za putovanje je rad na novom mjuziklu. Inače, slovenačka verzija "Mama mie" u režiji Juga Radivojevića (i produkciji Jureta Franka, nekadašnjeg poznatog jugoslovenskog skijaša) u saradnji sa Festivalom Ljubljana, za dve i po sezone prikazivanja potukla je sve rekorde:

- Do sada je bilo sto dvadeset izvođenja, sa više od 120.000 gledalaca i to samo na teritoriji Slovenije. Ovog marta ulazimo u novu produkciju, takođe u saradnji sa Festivalom Ljubljana. Reč je o čuvenom mjuziklu "Briljantin", čija će premijera biti sredinom juna na letnjoj sceni Križanki u centru Ljubljane. Već činjenica da je na audiciji za glumce, pevače i igrače bilo više od 450 mladih ljudi, dovoljno govori o imidžu koji smo napravili sa "Mama miom"...


POPULARNI MJUZIKLI

NA repertoaru Pozorišta na Terazijama tri su izuzetno popularna mjuzikla ("Producenti", "Mama mia" i "Fantom iz Opere") s potpisom našeg sagovornika:

- Jedan od razloga, svakako je, u kvalitetu samih naslova. Zatim, u maskimalnim izvođačkim kapacitetima u sva četiri ansambla Pozorišta na Terazijama. Ne treba zanemariti ni činjenicu da su svi ovi mjuzikli lišeni bilo kakve preuzete licence, već su originalna dela u srpskom autorskom čitanju. Naravno, uz poštovanje dramskog i muzičkog štiva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije