IZLOŽBA "Nemanjići - rađanje kraljevine", posvećena istoimenoj televizijskoj seriji, otvorena je juče u Galeriji RTS-a. Izložbu čine radovi kostimografa Stefana Savkovića i scenografa Kirila Spaseskog, namenski stvarani za seriju.

Pročitajte još: Prikazana premontirana epizoida "Nemanjića", javnost umirena

Pored kopija fresaka i kostima, koji čine jednu celinu postavke, izloženi su i delovi dekora, oružje, insignije, zapisi u kamenu i građevinama iz tog perioda, ali i krune koje su simbol dinastije Nemanjić.

- Istoričari su stavili određene primedbe na pojedinosti u seriji, koje nisu identične sa onim što podrazumevamo kao istorijske istine - rekao je Nebojša Bradić, urednik Kulturno-umetničkog programa RTS. - One su upućene piscu scenarija Gordanu Mihiću. A možemo da kažemo da te primedbe čine određenu vrstu nepravde. Jer, njegov zadatak nije bio da interpretira apsolutne istine, do kojih je teško i doći, već da kreira određenu seriju, koja će da senzibiliše novu publiku da poštuje kulturno nasleđe. Mihić koristi istoriju kao okvir da progovori i o ovom vremenu. Njegovi likovi nose istorijske kostime, ali ono što govore odnosi se i na ovo vreme.


Pročitajte još: POČINjU "NEMANjIĆI": Spektakl od tri miliona evra


Serija "Nemanjići" jedan je od najvećih projekata RTS, kako u smislu produkcije, postprodukcije, tako i po kostimima, scenografiji, rekvizitima.

Gordan Mihić

- Iskorak u jednu davnu epohu od koje nas odvaja osam stoleća predstavlja složen i težak posao - kaže arheolog dr Marko Popović, konsultant u seriji zadužen za scenografiju, kostimografiju i sve ostale predmete koji se pojavljuju. - Najteže je bilo sagledati kako je izgledao svakodnevni život na dvoru, jer gotovo da nema podataka o tome. Mnoge praznine u našem znanju popunjavane su u scenariju onim što je moglo biti a ne znamo da li je bilo, i onim što nije zabeleženo, ali se moglo desiti.

Kostimi i rekviziti iz "Nemanjići"


IMPROVIZACIJE

- U seriji ima istorijskih improvizacija, ali ona nije snimana za školski program, a da bi bila gledljiva savremenom gledaocu, podrazumeva određenu slobodu kreiranja događaja i vremena - smatra Marko Popović. - Posebno smo morali da vodimo računa o tome kako izgledaju zastave, jer je to vreme pre početka heraldike. Tako da smo improvizovali izgled zastava, naročito srpskih.