Spremaju mjuzikl o Slobi i Miri

V. STRUGAR

09. 01. 2018. u 14:30

Pozorište u Gračanici sprema predstavu posvećenu bračnom paru Milošević. Jelena Bogavac: Iz “šljokica” i kiča devedesetih godina prošlog veka nastala je naša antička drama nacije u Hagu

Спремају мјузикл о Слоби и Мири

Slobodan Milošević i Mirjana Marković, Foto Privatna arhiva

U BEOGRADSKOM Narodnom pozorištu uveliko teku pripreme za mjuzikl “Slobodan šou” (o životu predsednika Slobodana Miloševića i njegove supruge Mirjane Marković), a premijera će biti krajem februara na Kosovu i Metohiji!

Predstavu Srpske drame Narodnog pozorišta iz Prištine sa sedištem u Gračanici režira Nenad Todorović, rediteljka Jelena Bogavac ovog puta je u “ulozi” autora teksta i songova, dok muziku piše Marko Grubić.

- Odlučili smo se za ovakav projekat jer je sudbina Kosova, početak i kraj, direktno povezana s periodom Miloševićeve vladavine - objašnjava Jelena Bogavac. - Često se smatra da je on glavni junak tragedije “rastakanja” srpske nacije. U političkom smislu ostalo je otvoreno pitanje da li je bio “balkanski kasapin” ili “žrtveno jagnje”, a odgovor će, naravno, tek dati istorija. Naš umetnički zadatak je, verujem, u hrabrom i odgovornom promišljanju i traženju odgovora na pitanja o sopstvenom nacionalnom identitetu.

Naša sagovornica podseća da će nova predstava biti peta produkcija u kojoj se dvojac Bogavac - Todorović bavi identitetom kroz različite okolnosti uslovljene samim balkanskim prostorom, i to ne samo za našeg života.

- Slobodana i Miru tumačimo kao nerazdvojiv vladarski par na čelu države u odsudnom trenutku, trenutku raspada Jugoslavije i “preformulacije” sveta - ističe Jelena Bogavac. - Reditelj je birao žanr, a ja sam kao autor u fokus stavila dva perioda: doba “šljokica” devedesetih godina prošlog veka, a onda vreme hapšenja Miloševića i haške dokumente. Predstava pokazuje kako je, zapravo, iz prvobitnog kiča nastala antička tragedija cele nacije koju smo doživeli u Hagu, odnosno u Hadu, kako ga mi interno zovemo.

Jelena Bogavac

U predstavi učestvuje ceo glumački ansambl iz Gračanice, mladi glumci okupljeni oko Omladinsko-dramskog studija Bitef teatra i hor “Gli Srbija”.

- E, članovi tog hora su poslednje “Miloševićeve bebe”, deca rođena 1994. i 1995. godine. Naš suštinski motiv da radimo predstavu bio je da upravo iz njihove vizure nađemo tačnu meru istorijske distance. Interesantno je da ova generacija gotovo ništa ne zna o tom periodu, niti ima bilo kakav odnos prema njemu, ali se veoma živo seća - bombardovanja. Zapravo slike bombardovanja su i njihove prve uspomene iz detinjstva.


VRH SOCIJALISTA

U predstavi, kako saznajemo, “pojaviće” se sve značajne ličnosti SPS tog vremena, među njima i neki već zaboravljeni političari. “Slobodan šou” premijerno će biti izveden u Gračanici, u Beogradu će gostovati na sceni Narodnog pozorišta, ali i u drugim gradovima širom Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

ветеран

09.01.2018. 14:54

Свако добронамеран зна, проблеме са Албанцима на КиМ, имао је и Тито.Дакле много пре Слободана Милошевића.

Vladimir

09.01.2018. 15:21

@ветеран - Није Тито имао проблема са албанцима. Тито је направио проблем Србима, тако што им је забранио повратак на земљу на којој су рођени. Албанцима је направио порозну границу, да могу да се насељавају. Све злочине албанаца, пљачке, убиства, силовања је трпао под тепих. Када је Ранковић хтео да их врати у Албанију, спречио га је. Значи, могли су се вратити, него тиле то није хтео. Зашто, свима је јасно. Е, због тога је Слоба заиста имао проблем са албанцима.

Alexis

09.01.2018. 15:16

Kakvo je ovo sprdanje? Zavili su citave generacije u crno i jos treba da placamo tu njihovu sprdacinu???

Mikica

09.01.2018. 15:56

@Alexis - Uništili su živote narodu a deceniju sam zbog zločinaca proveo u bedi. Oni su sramota Srbije!

BABA JULA

09.01.2018. 15:42

@ Leva,leva,leva !!! Ko to tamo peva ??? Baba Jula naredjuje !!! Slobodanu komanduje !!! Ma zar ga ameri ne proglasise u ono vreme za "kljucnog faktoramira " na Balkanu ??????? ( posle Dejtona) !!!

dragoljub Milosevic

09.01.2018. 15:50

Изгледа неко баш чезне за прошлим данима!?