MONOGRAFIJA "Branko Ćopić: Kujem svoju žicu", o jednom od omiljenih pisaca u bivšoj Jugoslaviji, predstavljena je u utorak u "Službenom glasniku". Oslanjajući se na mnoge intervjue i dokumente, priređivač Olga Krasić Marjanović prati književno delo pisca, ali i njegovu životnu sudbinu.

Pročitajte još: Branko Ćopić skočio dok je zvonilo sa Saborne crkve!

- Građa za knjigu najvećim delom preuzeta je iz Arhiva SANU, gde se, voljom pisca, i čuva njegova celokupna ostavština - rekla je Olga Krasić Marjanović. - Rad je najvećim delom zasnovan na neobjavljenoj arhivskoj građi: rukopisima, prepisci, nagradama, odlikovanjima, fotografijama iz privatnih albuma porodice Ćopić, kao i isečcima iz novina i časopisa, koje je prikupljao sam pisac. U Istorijskom arhivu Beograda čuva se obiman dosije o Ćopiću.

Urednik izdanja Nikola Vujčić rekao je da se u knjizi "Kujem svoju žicu" nalazi ključ Ćosićevog tragičnog kraja.

Pročitajte još: Alek Vukadinović: Savremeni čovek se vraća poeziji

- Čovek koji je lečio druge humorom završio je tragično - kaže Vujčić. - Ćopić je sam sebi presudio. To se najbolje vidi iz njegovih dnevničkih zapisa, koji su objavljeni na kraju knjige.

Književnik Vule Žurić smatra da je ova knjiga jedan od Ćopićevih najvernijih portreta.

- Nema stranice na kojoj Ćopić neće naterati čitaoca da se nasmeje - rekao je Žurić.

PREĆUTANA LjUBAV

- U 754 članka i intervjua, u kojima je Ćopić često pričao o doživljajima i pisanju u ratnim danima, nikad nije pominjao momente iz privatnog života. U prepisci sam, međutim, pronašla nekoliko pisama iz rata njegove majke Soje, koja mu govori kako da se čuva i pominje jednu ljubav - kaže Olga Krasić Marjanović. - Njena, kao i pisma sestara Perović, nagoveštavaju prećutanu ljubav, a verovatno i brak sa jednom od njih, Jelom Perišić.