Branko Ćopić lečio humorom

D. B. M.

06. 12. 2017. u 08:22

Objavljena monografija o Branku Ćopiću. Delo čine intervjui i arhivska građa

Бранко Ћопић лечио хумором

Foto V. Danilov, Žurić, Krasić Marjanovićeva i Vujčić

MONOGRAFIJA "Branko Ćopić: Kujem svoju žicu", o jednom od omiljenih pisaca u bivšoj Jugoslaviji, predstavljena je u utorak u "Službenom glasniku". Oslanjajući se na mnoge intervjue i dokumente, priređivač Olga Krasić Marjanović prati književno delo pisca, ali i njegovu životnu sudbinu.

- Građa za knjigu najvećim delom preuzeta je iz Arhiva SANU, gde se, voljom pisca, i čuva njegova celokupna ostavština - rekla je Olga Krasić Marjanović. - Rad je najvećim delom zasnovan na neobjavljenoj arhivskoj građi: rukopisima, prepisci, nagradama, odlikovanjima, fotografijama iz privatnih albuma porodice Ćopić, kao i isečcima iz novina i časopisa, koje je prikupljao sam pisac. U Istorijskom arhivu Beograda čuva se obiman dosije o Ćopiću.

Urednik izdanja Nikola Vujčić rekao je da se u knjizi "Kujem svoju žicu" nalazi ključ Ćosićevog tragičnog kraja.

- Čovek koji je lečio druge humorom završio je tragično - kaže Vujčić. - Ćopić je sam sebi presudio. To se najbolje vidi iz njegovih dnevničkih zapisa, koji su objavljeni na kraju knjige.

Književnik Vule Žurić smatra da je ova knjiga jedan od Ćopićevih najvernijih portreta.

- Nema stranice na kojoj Ćopić neće naterati čitaoca da se nasmeje - rekao je Žurić.

PREĆUTANA LJUBAV

- U 754 članka i intervjua, u kojima je Ćopić često pričao o doživljajima i pisanju u ratnim danima, nikad nije pominjao momente iz privatnog života. U prepisci sam, međutim, pronašla nekoliko pisama iz rata njegove majke Soje, koja mu govori kako da se čuva i pominje jednu ljubav - kaže Olga Krasić Marjanović. - NJena, kao i pisma sestara Perović, nagoveštavaju prećutanu ljubav, a verovatno i brak sa jednom od njih, Jelom Perišić.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

bubule

06.12.2017. 19:52

Mi kao narod jako volimo da se salimo pa mozda zato i ne cijenimo dovoljno vrhunsku humoristicku prozu. Copicev humor natopljen je iskrenom jubavlju za ljude, zavicaj, zemlju, ali i najfinijom lirikom. Ovo je pisac koji ce jos mnogo puta da bude iznova otkriven.

Kojadinka

06.12.2017. 23:18

Moram ovo da napisem / secanje iz 1972 / Bio COpIC dosao COsIC a onda nastalo psss nije jereticka prica no prica iz parka kod Manjeza....

Koja d Inn

06.12.2017. 23:20

Taj pisac pise o Branku a nije procitao ,, Ljudi sa cetiri prsta ,, ili sam mozda ....