Uručene nagrade Dositejevo pero

07. 10. 2017. u 23:03

Nagrade “Dositejevo pero” za najbolje knjige u 2016. godini o kojima odlučuje “najzahtevniji” žiri sastavljen od djaka beogradskih osnovnih škola, uručene su danas

Уручене награде Доситејево перо

Ilustracija
Foto: D. Dozet

Nagrade “Dositejevo pero” za najbolje knjige u 2016. godini o kojima odlučuje “najzahtevniji” žiri sastavljen od djaka beogradskih osnovnih škola, uručene su danas piscima knjiga "Hajduk Veljko, junak vredan cele vojske" i "Olimpijski san"- Slobodanu Stanišiću i Silviji Otašević.

O dobitnicima 20. jubilarnog “Dositejevog pera” odlučivao je stočlani dečji žiri pred kojim je bilo 47 naslova prispelih na konkurs Dečje kritike, a koje su tokom poslednjih nekoliko meseci morali da pročitaju i ocene.

Zamenik direktora Biblioteke grada Beograda Marjana Marinkovića, naveo je “na velikom finalu manifestacije” da je nagrada "Dositejevo pero" ta koja piscima znači više od ostalih priznanja, jer o njoj odlulčuju deca "na način koji nestaje odrastanjem - iskreno, bez foliranja, po aršinima pravičnosti.

Drugo mesto za najbolju knjigu objavljenu u protekloj godini podelile su četiri knjige "Ludvig van Mocart" Vesne Aleksić, "Nemanjići, dva orla" Vladimira Kecmanovića i Dejana Stojiljkovića, "Volim te Sandra, ako nije problem" Zorana Božovića i
"Ovčarsko-kablarska bajka" Raše Popova. Bila je to poslednja knjiga kojom je veliki srpski pisac obradovao najmlađe, pre nego što nas je napustio u aprilu ove godine.

Pročitajte još - Čika Raša otišao u bajku


Knjiga "Na bregu kuća mala" Gradimira Stojkovića, pisca čije su knjige za protekle dve decenije deca najveći broj puta proglasila za najbolje, osvojila je treće mesto.

Drugu nagradu za mladji uzrast dobila je knjiga "Trista slavujevih pesama" Radomira Putnjikovića, dok treću dele "Meni je mene žao" Miroslava Kokošara i "Ovako je to bilo" Branka Stevanovića.

"Dositejevo pero" ustanovili su 1997. godine Sekretarijat za kulturu grada Beograda, biblioteka "Dositej Obradović" i organizacije "Prijatelji dece Opštine Voždovac" i "Zemun", kako bi najmladjima prema Konvenciji UN o pravima deteta omogućili da izraze mišljenje o literaturi koja im je namenjena.

Izdavač obe pobedničke knjige je "Pčelica iz Čačka".

Stanišićeve knjige našle su se na listi dobitnika Dositejevog pera šest puta. Silvija Otašević dobila je prvu nagradu i za knjigu "Plurkini musketari". "Olimpijski san" objavljen je uz podršku Olimpijskog komiteta Srbije. A reči ohrabrenja, namenjene deci da ne odustaju od svojih ciljeva, napisali su Aleksandar Šapić i Nadja Higl.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije