Čika Raša otišao u bajku

D. Bt. - M. N. M.

20. 04. 2017. u 08:49

Preminuo Radivoj Popov, pesnik, pripovedač, erudita i junak detinjstva mnogih generacija. Ršumović: Ušao u dečju maštu. Stojković: Ostao u nama zauvek

Чика Раша отишао у бајку

Foto N.Skenderija

IZGLEDAO je kao čarobnjak, a tako je i pisao, govorio, obraćao se svojim malim i velikim poklonicima sa malog ekrana. Radivoj Popov, Čika Raša, kako su ga svi odmilja zvali, preselio se pretprošle noći u neke druge predele i ostavio za sobom i lik i delo koji se ne mogu zaboraviti. Preminuo je u Beogradu posle duge i teške bolesti.

A šta sve u svoje 84 godine nije bio: pesnik, pripovedač, scenarista, glumac, satiričar, novinar, TV lice, lektor, poliglota i erudita, svetski čovek koji je do kraja ostao veran svom rodnom Mokrinu.

Odatle se otisnuo najpre u zrenjaninsku osnovnu školu pa u novosadsku gimnaziju, a zatim 1952. u Beograd na studije književnosti, da bi novinarsku karijeru započeo u novosadskom "Dnevniku". Bio je novinar lista "Mladost" od 1961. do 1964, zatim novinar Radio Beograda, u Televiziji Beograd je bio sve do 1995. godine, o društvenim temama pisao je kao kolumnista lista "Politika", a Godišnju nagradu Radio Beograda dobio je 1967. godine za seriju "Vidovi fašizma".

Popov je sedamdesetih godina bio lektor za srpsko-hrvatski jezik u Londonu, Birmingemu i Notingemu, a glavni urednik izdavačke kuće Matica srpska od 1983. do 1985. godine.

Bio je pripovedač u TV serijama poput "Radost saznanja", "Fazoni i fore", "Varošarije", "U snu san", "Šešir bez dna".

Više od stotinu pedeset puta pojavio se u seriji za decu "Fazoni i fore" kao Raša Pronalazač.

Objavio je mnoštvo knjiga pesama za decu i odrasle, a među njima su "Dva oka" (1963), "Gvozdeni magarac" (1976), "Žabac koji ne zna da ćuti" (1987), "Trulež zglave" (1991), "Šešir bez dna" (2001), "Lažljiva usta istine" (2002), "Vozom posred ulice" (2003), "Bio sam srećni konj" (2003), "Bajke za XXI vek" (2007), "Čarobnjakov SMS" (2007), "Mali zeleni" (2009), "Mokrinski patuljci" (2013), "Usamljena princeza" (2014), "Ovčarsko-kablarska bajka" i "Dete kao zagonetka" (2016)...

Iz emisije "Porota", Foto Foto-dokumentacija "Borbe"

Dobitnik je nagrade "Dositej Obradović" za 2015. godinu, a upravo je povodom tog visokog priznanja za "Novosti" u svom stilu rekao:

- Postoje i danas mali Dositeji, recimo ti naši mladi matematičari, sva ta deca su samorodni geniji...

Tu svoju ogromnu ljubav i poštovanje prema deci utkao je u gotovo celokupno svoje stvaralaštvo, ali je, kako je sam govorio, dugo bio usmeni pripovedač:

- Svom sinu Bojanu, svešteniku u Moskvi, ispričao sam bar hiljadu bajki pred spavanje, a ćerki Dijani, kasnije, još hiljadu. Samo sam jednu zapisao. A kad mi se rodila unuka Maša, odjednom sam dobio, odnekud čudom, dar da pevam i pišem za decu. Za nju sam napisao svoju prvu knjigu za decu, "Žabac koji ne zna da ćuti" koja je izašla 1987. Taj žabac sam ja, ali i Zmaj Jovin žabac koji nema sluha.

Sa snimanja "Fazona i fora", Foto RTS

Za ulogu Pronalazača, koja mu je bez sumnje donela najširu popularnost, odabrao ga je tada desetogodišnji Vuk, sin LJubivoja Ršumovića. Za malog Vuka, kako je kasnije sam Raša pričao, nije bilo dileme ko bi najbolje odigrao razbarušenog izumitelja, i tako je "rođen" - Raša Pronalazač.

- Bila je privilegija što smo delili neko vreme sa velikim pesnikom i pripovedačem čiji je intelekt nadilazio sve što smo očekivali i čemu smo se nadali - kaže LJubivoje Ršumović. - Da biste uspešno razgovarali sa detetom, vi morate da se popnete na njegov nivo. Raši je to uspelo jer je u seriji "Fazoni i fore" kao Proka Pronalazač ušao u dečju maštu. Ušao je u dečja srca zauvek.

Ističući da je uvek teško kada odlazi junak vašeg detinjstva, a pogotovo kada je on i prijatelj, dečji pisac Uroš Petrović za "Novosti" kaže:

- Bili smo i saradnici, u "Fazonima i forama", i za mene je velika čast što sam bio njegov savremenik. Čika Raša je otišao u bajku, gde je dosad boravio samo povremeno, a sad se tamo naselio za stalno. On je ionako, i kao čovek i kao pisac, bio poput lika iz bajke.

Popov je sam za sebe znao da kaže: "Ja sam egzibicionista ispunjen dobrotom". Tako ga vidi i pisac koga je Raša posebno cenio, Gradimir Stojković:

- Rašina poezija me je u ranoj mladosti začudila i naprečac osvojila. Niko tako nije pisao. Tek kada sam ga, godinama kasnije, upoznao, shvatio sam - niko to nije ni mogao. Raša je jedinstvena institucija. Bio i biće. Nije otišao. Ostao je u meni, u nama zauvek: veliki, neponovljivi, dobri čovek.

"Šešir bez dna", Foto Foto-dokumentacija "Borbe"

Raste se i napreduje od učenja i saznavanja, a ne od toga što se popnemo na nešto veliko, smatrao je mudri Raša, i poručivao: "Patuljak koji se popne na planinu i dalje ostaje patuljak."

Dosledno insistirajući na dobroti, praštanju, etici, kroz usta junaka svoje knjige "Mokrinski patuljci" poručio nam je i: "Nemojte na prevaru da se probijate kroz život."

Komemoracija Raši Popovu biće održana u petak u 13 sati, u holu RTS-a. Opelo je zakazano za subotu (22. april) u 12 sati, u Crkvi Svetog Nikole na Novom groblju u Beogradu, a sahrana je u 13 sati, u Aleji zaslužnih građana.


NIKOLIĆ: HVALA ŽIVOTNOM UČITELJU

PREDSEDNIK Republike Srbije Tomislav Nikolić uputio je porodici Popov telegram saučešća, u kome se navodi:

"Naša deca ostaju bez svog druga, životnog učitelja koji je svojom pričom, pesmom, igrom i savetom oplemenio detinjstva dobrotom i ljubavlju. Hvala mu što je svakom od nas pomogao da i odrasli svet posmatramo očima deteta, da budemo bolji ljudi".

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić naveo je da će i deci i odraslima nedostajati čovek koji je toliko toga sadržavao u sebi, i ostao simbol našeg detinjstva.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević je istakao da je Popov "zračio i delovao blagotvornim duhom umne igre i vedrine".

Telegram saučešća porodici je uputio i gradonačelnik Beograda Siniša Mali, ističući da će Grad Beograd s posebnom pažnjom gajiti sećanje na istaknutog srpskog stvaraoca, miljenika dece i odraslih.

Foto P.Milošević

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (23)

Шатор

20.04.2017. 09:09

Чика Рашо, нека ти је лака црна земља. Бог да ти прости гријехе и да вјечни смирај души твојој дивној за вијек вијекова.

Живота

20.04.2017. 09:34

Бог да му душу прости.Велики човек и велики писац уз кога сам одрастао.Нажалост све је мање данас таквих великих људи.

Toma

20.04.2017. 09:41

Ta dobrota,boja glasa,način pričanja,odmah te opije i ponese u to njegovo kazivanje da zaboraviš gde si,kao da stvarno sve to proživljavaš! Neka počiva u miru naš Raša.

01kobac

20.04.2017. 09:44

Утихнуо је човјек који је текстовима украшавао књиге, новине...И само привидно личио на неког маторог зврка али је својом генијалношћу обиљежио читаво једно вријеме.Његово понашање, став и писање, његове емисије ће бити трајни споменик овом великом човјеку.Знам да је сваки живот коначан као што знам да је његов лик и оно што је радио-за сва времена наша и цивилизацијска вриједност!Нека му је слава и хвала.

Zoran Kraljevo

20.04.2017. 11:34

Večna ti slava veliki čoveče počivaj u miru. Srbija se uvek sa tobom ponosila.posebno deca tiho si živeo i isto odlaziš tiho amin.

M.J.

20.04.2017. 11:42

Taj mio glas, ta dobrota, podsecao me na naseg patrijarha Pavla. Neka ti je laka crna zemlja. A kad se setim onih ... sto su ga tukli.. Svasta bih napisao.

Mostar -Bosna i Hercegovina -Jugoslavija

20.04.2017. 12:27

Vrlo drag i nadasve vedar lik u Rase Popova .Sjecam ga se jer je obojio moje djetinjstvo svijetlim bojama neba.Djelovao je poput kamilice ili nekog drugog blagog cvijeca ili neke umirujuce travke poput caja .Rasa je imao svoje zivotno vrijeme i unio ga je u mnoga mala djecija srca i tako ostao za vjecnost u njima .Pocivaj u miru veliki/mali Rasa .

* КОМЕНТАР *

20.04.2017. 12:37

Свети Петре овом човеку најшире да отвориш капију и да га пустиш без и једног питања али са дууубоким наклоном !!! Бог ти душу простио и уживај јер си заслужио !!! Вечна слава и хвала !!!

SPASIĆ PREDRAGJe

20.04.2017. 14:54

RAŠA veliki učitelj,mudrac,legenda koja ne umire u mnogim srcima......nek mu je večna slava i bog da mu dušu prosti.

Ћирилица

20.04.2017. 15:58

Покој му души, сваки ведар и паметан човек носи тамна запажања о свету око себе која успева да превазиђе и претвори у мекано и плодно душебрижје. А тога тамног код Срба има много.

Opaki

20.04.2017. 16:23

Danas je samo prestao da dise. Umro je onda kada su ukinuli skolski program na RTS. Neka mu je vecna slava.

Miloš

20.04.2017. 18:11

Gdin Popov treba da bude sahranjen u aleji zaslužnih građana. Zadužio je Srbiju svojim radom.