MONIKA BELUČI U BEOGRADU: Zbog Kuste volim Srbiju (FOTO/ VIDEO)

R. RADOSAVLjEVIĆ

24. 02. 2017. u 12:46

Monika Beluči uz Emira Kusturicu i Slobodu Mićalović predstavila film “Na mlečnom putu”: Sa Emirom se čovek nikada ne dosađuje, i nije slučajno što ga zovemo profesorom

МОНИКА БЕЛУЧИ У БЕОГРАДУ: Због Кусте волим Србију (ФОТО/ ВИДЕО)

Foto V.Danilov / Foto Tanjug / foto Ž.Knežević

ODMAH po dolasku u Beograd, italijanska zvezda Monika Beluči, glavna junakinja filma “Na mlečnom putu” kojim je u Sava centru započeo 45. međunarodni filmski festival, predstavila se našoj javnosti na konferenciji za novinare, koja je upriličena u Gradskoj skupštini.

Jedna od najlepših glumica evropske kinematografije pojavila se pred brojnim novinarskim ekipama zajedno sa rediteljem Emirom Kusturicom i glumicom Slobodom Mićalović, koja u “Mlečnom putu” takođe igra jednu od glavnih uloga.

- Veoma sam srećna što sam u vašoj zemlji, mnogo sam vremena provela ovde, snimali smo tri godine, i upoznala sam u Srbiji sjajne ljude. Srećna sam i što upravo naš film otvara festival koji postoji toliko godina, koji ima izuzetan značaj i istoriju o kojoj sam imala priliku da čujem, i osećam kao čast što učestvujem u ovom događaju. Želim Festu dug život i još više uspeha - izjavila je Monika Beluči na početku razgovora.

Saradnja s Kusturicom, rekla je, upravo zato što je dugo trajala, dala je oboma mogućnost da na neki način međusobno oplemene život:

- Bila sam jako srećna kad me je Emir pozvao da radimo zajedno, zato što sam cenila njegovo dotadašnje delo, a film “Na mlečnom putu” pokazuje i koliko on ceni žene - nastavila je italijanska diva. - Napisao je dva sjajna lika za mene i Slobodu Mićalović, i ja tu svoju ulogu doživljavam kao pravi dar. Snimanje je ponekad fizički bilo jako zahtevno, ali moram da kažem da je za svakog umetnika važno da se ne dosađuje, a s Emirom se čovek nikada ne dosađuje, i nije slučajno što ga zovemo profesorom. Kao glumica puno sam naučila iz saradnje sa njim, on za mene nije samo reditelj, već kompletan umetnik u svakom smislu te reči. Naš film je izašao u Rusiji i Portugaliji, trebalo bi da se pojavi u bioskopima u Španiji, Italiji, Francuskoj i drugim zemljama, i svi se jako radujemo zbog toga.Monika Beluči je istakla da je poziv za saradnju u filmu “Na mlečnom putu” dobila u jednom specifičnom trenutku svog života.

- Drago mi je što se Emir odlučio da napravi jednu ljubavnu priču između ljudi koji su svašta prošli u životu, kojima gotovo ništa više nije bitno i koji su odustali od svega, ali im se onda potpuno neočekivano desi nešto čarobno. Moram da naglasim da izuzetno cenim što je Emir pokazao koliko poštuje i voli glumice, meni je namenio fantastičnu ulogu žene koja je istovremeno senzualna i hrabra. Ona je jedan dubok lik, koji po mom mišljenju možda najavljuje novo shvatanje i novi pristup ženskim ulogama, i uliva nadu u veću dugovečnost glumica na filmu, i dobrih ženskih uloga. Milena, koju igra Sloboda Mićalović, i Mlada, koju ja igram, imaju vrlo zanimljiv odnos na filmu. Milena ima strast mladosti, a ujedno i čvrstinu zbog ratnih okolnosti, a moju Mladu krase iskustvo i određena zrelost koju donose godine - istakla je jedna od najpopularnijih svetskih glumica.

Emir Kusturica podsetio je na vreme nastajanja Festa, doba kada se govorilo: “dobar čovek, pravi komunista”.

- Jugoslavija je tada bila granica “gvozdene zavese”, i mi smo na Festu gledali filmove koji nisu prikazivani dalje od nas, u Rumuniji, Bugarskoj, Mađarskoj, Čehoslovačkoj - prisetio se reditelj. - Onda se desilo da se ta zemlja promenila u neku drugu zemlju, ali je Fest nastavio da živi. Sećam se godina kad sam se zbog svojih dečačkih dana, putujući u Prag na akademiju, zaustavljao na Festu da odgledam filmove, i to sada već vidim kao romantično doba, u kojem je i Holivud još pravio filmove koji su bili uzbudljivi. Čak je i taj glavni holivudski tok bio mesto gde su se pravili filmovi kao što je “Lovac na jelene”. Sve se danas promenilo, ne samo ideja o dobrom čoveku i komunistima, ali film je kao oruđe umetnosti ostao da živi.
Kusturica nije štedeo reči hvale za poznatu glumicu:

- Prijateljstvo sa njom vam oplemeni život, ne samo vizuelnim efektima, nego i ličnošću - rekao je reditelj i dodao da je Monika pokazala veliku spremnost da se posveti filmskoj ulozi, pa je skakala po blatu, padala, i da se na filmskom platnu sa Belučijevom dogodila “razmena plemenitih čestica”.

Fest je jedna od institucija koje su i devedesetih imale goste kao što su Harvi Kajtel, Džoni Dep, Džim Džarmuš, istakao je Kusturica, i tako uspeo da premosti nevolju tih godina:

- Evo ga opet, čini mi se da je Fest danas u punom sjaju. Tada su u Beograd dolazile najveće svetske zvezde, a festivali i filmovi ne mogu bez njih. Dolazimo u novu-staru fazu, gde pretpostavljam da bi Fest mogao da privuče još više onih zanemarenih filmova kojih nema u bioskopima, jer nisu tržišni.

Sloboda Mićalović zahvalna je Emiru Kusturici za ulogu Milene:

- Ne pamtim kakav je ovaj festival bio ranije, ali grad poslednjih mesec dana živi za Fest, i to je ono što smatram da je jako važno za buduće filmske stvaraoce, ali i nas mlade, ili relativno mlade generacije - rekla je glumica. - Presrećna sam što sam deo ovog filma, koji će otvoriti Fest i jedno novo poglavlje.

VUČIĆ: HVALA MONIKI

PREMIJER Srbije Aleksandar Vučić je u Vladi Srbije primio Moniku Beluči i Kusturicu, i zahvalio glumici što je doprinela promociji Srbije i srpske kulture kroz projekte koje je radila sa rediteljem Kusturicom. Belučijeva je kazala da je za nju važan rad sa rediteljima iz drugih zemlja:

- U ovom filmu čak glumim na srpskom jeziku, i to je neverovatno iskustvo koje sam stekla u vašoj zemlji - rekla je zvezda filma “Na mlečnom putu”.

Kusturica je zahvalio Vučiću na ličnoj podršci koju je pružio njegovom filmu, dok je premijer istakao da je promocija Srbije kroz filmsku industriju važna i da će vlada podsticati filmske projekte, i pomoći da se stvore dobri uslovi za snimanje filmova i produkcije u Srbiji.

ITALIJANSKI ORDEN KUSTURICI

ITALIJANSKI ambasador Đuzepe Manco tokom sastanka u Vladi Srbije je režiseru Emiru Kusturici uručio odlikovanje “Nosilac ordena Italijanske zvezde” koje dodeljuje predsednik Italije.

- Kusturica je povezan s kulturom naše zemlje i smatra italijanski film svojim uzorom. Ulicama i mestima u “Drvengradu” dao je imena velikana naše kinematografije, pre svega Felinija, dok italijanski filmovi uvek zauzimaju važno mesto u programu njegovog festivala Kustendorf - navodi se u obrazloženju dodele ordena.

FILMSKA PRESTONICA EVROPE

KONFERENCIJU za novinare otvorio je gradonačelnik Beograda Siniša Mali, koji je izjavio da je naš grad u ovim danima filmska prestonica Evrope, i da je 45. Fest kruna svih napora u poslednje tri godine da mu se povrati sjaj i bude ono što je nekada bio.

- Meni je kao pokrovitelju ovog festivala važno da imamo sve veći broj posetilaca, sve bolje filmove, sve više gostiju iz sveta, i svetske zvezde koje nam dolaze u posetu. Danas imamo Moniku Beluči, i zahvaljujem svima koji su učestvovali u pripremi ovogodišnjeg Festa - Jugoslavu Panteliću kao umetničkom direktoru, Emiru Kusturici što nam je doveo Moniku Beluči, i Moniki koja je prihvatila taj poziv. Želim joj da se oseća kao kod kuće, i da nam što češće dolazi - istakao je Mali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

Stradija

24.02.2017. 17:14

Jel' to neka zvancina poseta Beluci u ime Italije? Vidim stavljene zastave k'o da ni vise ni manje dolazi ministar inostranih poslova Italije.

Nele

24.02.2017. 18:26

@Никола ШамановиЋ - Monika je od nje starija 12 godina!!!Zapanjujuće!Angelina je bila nekada lepa,danas sa 41 godinu je katastrofa dok je Monika sa 53 kao što je i uvek bila,prirodna lepotica..

sMiley

24.02.2017. 19:51

@Никола ШамановиЋ - Monika polako prelazi u babac sa samo 53 godine,! ;-))

Braco

24.02.2017. 21:47

@Никола ШамановиЋ - E moj sMiley ti se kao razumijes u zene. Kad je tebi bulemicna Angelina bolja od ove zene ti pod hitno moras da ides da provjeris dvije stvari. Oci I mozak.

Gile

25.02.2017. 06:03

Kamo srece da su svuda bre zastave, da na svakoj kuci stoji zastava! Da se malo podigne nacionalni identitet I moral naroda!

Nebojsa007

25.02.2017. 22:45

Kusturica pokusava da vrati ugled Srbiji i svetu dok Dragojevic u njegovim filmovima samo rusi ugled Srbije. A Srdjan Dragojevic dobije 10 puta vise novca za svoje "filmove" posto je politicki podobniji a i verovatno se vise placa pljuvanje Srbije nego hvaljenje Srbije.