FIPRESCI: Trijumf Mašinovođe

R. R.

21. 02. 2017. u 21:35

ФИПРЕСЦИ: Tријумф Mашиновође

Dobitnici prestižnih priznanja , Foto: A. STEVANOVIĆ

Nagrade Udruženja filmskih kritičara i novinara FIPRESCI Srbija: Najbolji reditelj Radović, Karanovićeva najbolja glumica

NAJBOLJI film u 2016. je "Dnevnik mašinovođe" Miloša Radovića, kome je po glasovima članova Udruženja filmskih kritičara i novinara FIPRESCI Srbija pripala i nagrada za najbolju režiju i scenario.

Kako je na svečanoj dodeli priznanja u utorak u Muzeju Kinoteke istakao Radović, "Dnevnik mašinovođe" je kao naš kandidat za "dlaku izbegao ovogodišnji Oskar".

- Zahvalan sam svima na nagradi FIPRESCI, posebno pokojnom Marku Glušcu, sjajnom montažeru, koji mi je pre nekoliko godina na papiriću dao ideju za ovaj film - on je "zapalio" taj prvi "fitilj".

Najbolju žensku ulogu u srpskoj produkciji u 2016. ostvarila je Mirjana Karanović u filmu "Dobra žena", svom debitantskom, rediteljskom ostvarenju koje je dobilo brojna priznanja na svetskim i domaćim festivalima.

- Meni lično znači ova nagrada, ali "Dobru ženu" sam radila pre svega zbog toga da bi ovaj film zbog teme kojom se bavi videlo što više naše publike. U domaćim bioskopima, nažalost, nije zabeležila veću gledanost, pokušala sam da se prikaže na nekim televizijama, ali nijedna nije pokazala interesovanje - istakla je Mirjana Karanović.

Nagrada za najbolju mušku ulogu pripala je Milošu Timotijeviću za lik u filmu "Vlažnost" Nikole LJuce, za koji je nagrađen i na prošlogodišnjem Festu.

Najbolju fotografiju u srpskom filmu u 2016. uradio je Dušan Joksimović u "Dnevniku mašinovođe", najbolju montažu Đorđe Stanković u "Inkarnaciji", za najbolji kostim i scenografiju nagrađeni su Ivanka Krstović i Dejan Anđelković za film Santa Maria della Sallute, dok je kompozitoru Aleksandru Lokneru pripala nagrada za muziku u filmu "Ime: Dobrica. Prezime: Nepoznato".

Socijalna drama Kena Louča "Ja, Danijel Blejk", koju je u naše bioskope doveo distributer "MegaKom Film", nagrađena je za najbolji strani film.

PRIZNANJE VUČIĆEVIĆU

PRIZNANJE kritičara FIPRESCI za životno delo posthumno je dodeljeno Branku Vučićeviću (1934 - 2016), koji je bio jedan od naših najistaknutijih sineasta, scenarista, publicista, prevodilaca, filmskih kritičara i autora, a nagrada je svečano uručena njegovoj supruzi.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije