Italijanski institut: Izložba od rimske dvokolice do vespe

Beta

09. 06. 2016. u 20:40

U Italijanskom institutu za kulturu u večeras je otvorena izložba "Evropski koridori - od rimske dvokolice iz Pirota do današnje Vespe"

Италијански институт: Изложба од римске двоколице до веспе

Foto Tanjug

BEOGRAD - U Italijanskom institutu za kulturu u večeras je otvorena izložba "Evropski koridori - od rimske dvokolice iz Pirota do današnje Vespe".

Postavka je obuhvatila restauiranu rimsku dvokolicu kao i pojedine njene originalne delove koji su pronađeni u blizini Pirota tokom radova na Koridoru 10, ali i raznih modele Vespe, popularnog italijanskog gradskog skutera poznatog širom sveta.

Izložbu je otvorio direktor Italijanskog instituta za kulturu David Skalmani koji je naglasio veliki istorijski značaj te dve vrste vozila, ali i njihovu simboliku u podršci Italije evropskom putu Srbije.

Sklamani je podsetio i kako je u Italiji pre sedam decenija nastala vespa, koja je potom postala poznata i popularna širom sveta.

Deo postavke bio je organizovan u zgradi Instituta, a neposredno uz rimsku dvokolicu bila je postavljen i savremeni model vespe s nacrtanim zvezdicmama čime je simbolično ukazano na privrženost Italije evropskim vrednostima.

U dvorištu Instituta izloženo je desetak vespi, u voznom stanju, a priređena je izložba plaka i fotografija o tom skuteru.

Izložba je priređena u sklopu Dana otvorenih vrata u Ambasadi Italije, koji je, uz podršku Evropske unije, pod sloganom "Ubrzano ka Evropi" počeo ranije danas.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije