U Aleji zaslužnih građana na Novom groblju: Počast Danilu Nikoliću

B. Đ.

02. 03. 2016. u 08:35

Polaganje urne sa pepelom istaknutog srpskog pisca biće obavljeno 2. marta u 14 časova

У Алеји заслужних грађана на Новом гробљу: Почаст Данилу Николићу

POLAGANJE urne sa pepelom istaknutog srpskog pisca Danila Nikolića (1926-2016) biće obavljeno 2. marta u 14 časova u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju, gde će se od voljenog prijatelja i kolege oprostiti profesor Mihajlo Pantić, u ime porodice, rodbine i brojnih poštovalaca.

Ovu čast Danilo Nikolić je zaslužio kao dobitnik brojnih književnih nagrada i priznanja za svoje zbirke priča i romane, koji su snažno obeležili poslednjih 50 godina naše književnosti: "Kraljica zabave" (nagrade "Nolit", "Bora Stanković" i "Branko Ćopić"), "Ulazak u svet" (nagrada "Ivo Andrić"), "Fajront u Grgetegu" (NIN-ova nagrada kritike), "Jesenja svila" (nagrada "Meša Selimović"), "Drugo odelo" (nagrada "Stevan Pešić"), nagrada "Veljko Petrović" za prozu i priznanje Zlatni krst kneza Lazara za životno delo.

Za života su ga nazivali "tihim koračnikom prema Nobelu", "najvećim živim klasikom", "doajenom srpske književnosti" i "inovatorom odanom tradiciji", koji je u svojim delima "sanjao o povratku u Metohiju".

Nikolić je preminuo 6. februara, posle kraće i teške bolesti. Posle ispraćaja za kremaciju, Udruženje književnika Srbije i Srpsko književno društvo, čiji je Nikolić bio član, zajednički su uputili predlog, na osnovu koga je gradonačelnik Beograda Siniša Mali doneo odluku da ovaj velikan naše književnosti počiva u Aleji zaslužnih građana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije