U MUZEJU Narodnog pozorišta u Beogradu u ponedeljak u 18 časova biće održano veče sećanja na Ninu Kirsanovu (1898-1989), znamenitu umetnicu, nezaobilaznu u istoriji srpskog baleta, a povodom dvadeset i pet godina od njene smrti.

Njeno ime neraskidivo je vezano za balet našeg nacionalnog teatra. Igrala je u prvoj celovečernjoj baletskoj predstavi NP. Na istoj sceni za samo tri godine je tumačila 18 glavnih uloga, da bi potom kao koreograf postavila 28 baleta. Iz njenog studija u Ulici Rige od Fere potekli su Dušanka Sifnios, Milorad Mišković, Dušan Trninić... Smatra se i osnivačem Srednje baletske škole u Beogradu, a prva je povela beogradski balet na međunarodno gostovanje, i to u Atinu.

Iako ju je publika zavolela čim se sa mužem, operskim solistom Boljšog teatra Borisom Popovom, bežeći iz Moskve pred olujom revolucije, skrasila u našoj prestonici, profesionalni izazov povešće je put Francuske već 1926. godine. Tu dobija angažman u trupi slavne Ane Pavlove i nastupa kao primabalerina na scenama Buenos Ajresa, Monte Karla, Engleske, Škotske, Španije, Holandije, Italije... sve do smrti Pavlove, kada se trupa raspustila. Ljubav prema Beogradu vraća je u Srbiju, gde je postala šef baleta, koreograf i reditelj NP, ali već 1934. ponovo odlazi u svet. Tri sezone bila je šef baleta, koreograf i primabalerina Opere Monte Karlo, a potom godinu dana provodi u Litvanskoj operi. Ratne godine provela je u Beogradu, gde se posle savezničkog bombardovanja 1944, a posebno tokom borbi za oslobođenje, angažovala kao bolničarka.

Posle rata, osniva baletski studio u pozorištu, koji je zajedno sa Baletskim odsekom na Muzičkoj akademiji prerastao u Državnu baletsku školu. Njen angažman u NP okončan je 18. decembra 1951. izvođenjem oproštajne predstave "Labudovo jezero", koju je postavila kao koreograf i reditelj, i poslednji put nastupila kao primabalerina.

Ovo veče organizuju UBS i Profesionalno udruženje baleta Srbije.


ARHEOELOG I GLUMICA

KADA se konačno oprostila od baleta, diplomirala je arheologiju, gde je i magistrirala u sedamdesetoj godini života! Putovala je po zemljama Bliskog istoka u sklopu naučnih ekspedicija, izučavala muzičke instrumente starog Egipta. Kao da joj sve to nije bilo dovoljno, Nina Kirsanova se oprobala i kao glumica u kultnom ostvarenju Srđana Karanovića "Nešto između", tako da je filmski debi imala u svojoj 85. godini.