Čitulja samo povod

B. N.

04. 04. 2008. u 18:46

Читуља само повод
Razgovor sa povodom: Milorad Milinković, režiser: Inspiraciju sam mogao da nađem i u svom okruženju, ali film je, ipak, uvek odraz naše imaginacije. Za tri nedelje "Eskobara" videlo 80.000 gledalaca

U FILMU "Čitulja za Eskobara" Milorada Milinkovića, koji se ovih dana prikazuje u domaćim bioskopima, skoro je sve plod mašte. Istina, međutim, leži u samom naslovu, koji je nastao iz jednog događaja devedesetih. Naime, dvojica momaka, dali su čitulju u našoj štampi za kolumbijskog narko-bosa. Naša policija je, naravno, reagovala i privela ih na informativni razgovor. Tu bi se sve i završilo, da Milinković nije napisao scenario i snimio film sa tim naslovom.
- Znam samo da su momci bili na premijeri i odgledali film - rekao nam je Milinković. - To je, zaista, sve što ima oslonac u realnosti. Ostali deo priče je naravno mogao da se desi, ali koliko ja znam - nije. Drago mi je da me pitaju koliko ima dokumentarističkog u filmu, to znači da je film uverljiv. Inspiraciju sam mogao da nađem i u svom okruženju, ali film je, ipak, uvek odraz naše imaginacije. Film je pre svega komedija sa elementima melodrame.
Reditelj i scenarista se nada da je sa "Eskobarom" otišao korak napred u svojoj karijeri, a po reakciji publike i interesovanju, misli da mu je to i uspelo. Za tri nedelje film je u bioskopima videlo 80.000 gledalaca.
- Dosta sam se pripremao za film, razgovarao sam najviše sa psiholozima, jer me zanimalo kako ljudi prolaze kroz promenu pola - kaže naš sagovornik. - Izgleda da tek onda pronalaze i otkrivaju svoju pravu ličnost. To mi je bilo više nego inspirativno za ovu priču i nadam se da sam i u tom segmentu bio ubedljiv.
Raznoliku glumačku podelu, u kojoj su osim srpskih glumaca i njihove polularne kolege iz Zagreba, Milinković komentariše kao "dobro osveženje", ali i još jedan plus za proboj u hrvatske bioskope.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije