BLOKADA ISTINE: Da li se vodeći mediji u SAD pretvaraju u ono čemu su se kod neprijatelja podsmevali tokom Hladnog rata?

Dubravka Savić

20. 04. 2021. u 12:09

Globalne američke mreže sve samouverenije odvajaju "podobne" od "nepodobnih"

БЛОКАДА ИСТИНЕ: Да ли се водећи медији у САД претварају у оно чему су се код непријатеља подсмевали током Хладног рата?

Novosti

TAJNI snimak u kom Čarli Čester, tehnički direktor američke TV stanice Si-En-En, u kafiću uz piće, olakšava profesionalnu savest pričajući pripadnici "Projekta veritas" o mahinacijama globalne TV stanice, naišao je na žestoku medijsku blokadu u SAD.

Društvene mreže su pod hitno blokirale snimak u kom Čester govori kako je njegova stanica agitovala za "potapanje" jednog, i uzdizanje drugog, predsedničkog kandidata, "naduvavala" brojeve preminulih od kovida, jer to podiže rejting, a od reportera tražila da sagovornike navode na svoju vodenicu, i onda ih puštala u etar.

Si-En-En je ostao nem, ali je, relativno nepoznati, desničarski projekat, brže-bolje najoštrije kažnjen na globalnim društvenima mrežama. "Tviter" i "Fejsbuk", mreže koje u svoje najveće "podvige" ubrajaju, ne agitaciju, već jasno i glasno ukidanje naloga, tadašnjem predsedniku SAD, Donaldu Trampu, rutinski su sada listi "zabranjenih" pridodale Džejmsa O`Kifa i njegov projekat "Istina". Dok on "Tviteru" preti tužbom, ova, ali i druge globalne američke mreže, sve samouverenije odvajaju "podobne" od "nepodobnih".

Da li se to vodeći mediji u SAD, čija vodilja je bila, Ustavom SAD zagarantovano, pravo na slobodu govora, pretvaraju u ono čemu su se kod neprijatelja podsmevali tokom Hladnog rata? Emituju li sad oni "jednoumlje" od kog su iz nekadašnjeg sovjetskog bloka glavom bez obzira bežale "zatočenice" diktata ka svetu slobodne misli i govora? I pruža li odgovor na ova pitanja upravo "Projekat veritas", koji poseže za skrivenom kamerom, baš kao što su se, u sovjetsko vreme, od jednoumlja branili oni koji su drugačije mislili, a nisu mogli da govore, objavljujući "samizdat"?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PRVENČE MAMINO... Poslednja objava preminule voditeljke Bojane Janković