UDŽBENICI

Branka Borisavljević

16. 01. 2021. u 10:15

УЏБЕНИЦИ

Novosti

NA TRŽIŠTU udžbenika poslednjih deset i više godina "obrću" se desetine miliona evra. Za komplet, u zavisnosti od razreda, ali i "želja" profesora, treba izdvojiti od 4.000 do čak 16.000 dinara.

Knjige iz kojih će đaci učiti biraju stručna veća za određene predmete. Kriterijumi za izbor, u većini škola, su "pokloni" koje izdavači nude.

U "ponudi" su laptopi, seminari, usavršavanja... A gradivo je isto, razlika je samo u koricama i ilustracijama. Na spisku "obaveznih" udžbenika su, osim osnovnih, i razni priručnici, zbirke zadataka koje većina đaka i ne otvori.

Prvi elektronski udžbenici koje roditelji mogu besplatno da "skinu" sa sajta fondacije profesora Aleksandra Kavčića, već su se pojavili. Većina dosad objavljenih naslova je sa "pečatom" Zavoda za izdavanje udžbenika. Iako su generacije danas uspešnih akademskih profesora, pravnika, naučnika, znanja sticala iz knjiga najstarijeg izdavača školskih knjiga, nova "stručna" pravila su ovu kuću potisnula iz učionica. U đačkim torbama gotovo da i nema knjiga koje je izdao Zavod.

Da li će ideja o besplatnim udžbenicima, koju je pokrenuo nekadašnji đak Matematičke gimnazije, a sada profesor na Karnegi Melon univerzitetu u Pitsburgu, zaista i zaživeti pokazaće vreme. Do proleća, škole treba da izaberu iz čijih će udžbenika učiti đaci u sledećoj školskoj godini. Ponude izdavača sa "beneficijama" su već spremne.

Iako je javnost odmah podržala ideju fondacije Kavčić, pogotovu roditelji školaraca, oni ne daju poslednju reč. Na potezu su profesori i direktori škola. Oni biraju da li će roditeljima reći da udžbenike besplatno "skinu" sa sajta ili će im poslati uplatnicu sa cenom kompleta koja iznosi više od polovine minimalne zarade u Srbiji. I to za jedno dete.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

električar

16.01.2021. 12:06

Kako reče gospodin Kavčić, o tome koji će se udžbenici koristiti odlučivaće "beneficije" koje nastavnicima daju izdavači, sve dotle dok se obrazovanje ne definiše kao javni interes. Za sada ono to ipak nije. Taj epitet "zaslužuje" samo RTS. Naši "predstavnici" u Skupštini i u vlasti uopšte "nemaju političku volju" za to jer još nisu dobili signal gazde da krenu u definisanje obrazovanja kao javnog interesa. No, nije važno ko će "dati signal", važno je da to bude što pre !!!

11111112

16.01.2021. 16:49

Честитам и скидамо капу Хрватској! То је највећа њена, историјска побједа! Српске школе са хрватским уџбеницима.