FRESKE

Jelena MATIJEVIĆ

05. 12. 2020. u 11:10

ФРЕСКЕ

Novosti

NISU Makedonci ništa naučili iz lekcije koju su im Grci održali kada su ih 2019, posle osam godina od postavljanja, primorali da umesto laži ispisanih na spomenicima Filipu Makedonskom i Aleksandru Velikom, u centru Skoplja, napišu istinu - da su oni helenski, a ne junaci neke izmišljene nacije.

Da jesu ne bi ni pomislili da u Osogovskom manastiru kod Krive Palanke, sramno, krajnje necivilizacijski falsifikuju natpise na freskama srpske svetinje iz 19. veka i preimenuju na njima prikazane, naše srednjovekovne vladare. Njihove likove na freskama, nepoznati "novoautori" su sačuvali, ali su ih "prekrstili", pa su sveti carevi Uroš i Lazar, i sveti kraljevi Milutin i Stefan Dečanski postali car Vladimir Kijevski, Jovan Milostivi, Konstantin Veliki, Nićifor Foka...

Ovaj vandalski čin nije mogao da se sprovede bez amina kanonski nepriznate tzv. Makedonske pravoslavne crkve koja sada gazduje svetinjom. Te "gazde" ne prezaju od falsifikovanja istorije, pa su i u manastiru Lešok kod Tetova čiju su crkvu posvećenu Svetom Atanasiju Aleksandrijskom i Svetom knezu Lazaru, 2001. minirali albanski teroristi, tokom obnove hrama sa zida iznad ulaznih vrata izostavili lik kneza Lazara.

Prepoznatljiv je to manir nacija nastalih dekretom koje kubure sa svojim identitetom.

Samo oni mogu da poveruju da sa nekoliko poteza kičicom mogu da promene veličanstvene radove starih freskoslikara i istorijske fakte. Ne stide se, jer znaju šta hoće. Ali, zaboravljaju Makedonci da ih već na izlasku iz porte čekaju komšije Bugari koji su im blokirali pristupne pregovore sa EU "zbog otvorenih istorijskih i jezičkih pitanja"... Oduvek je bilo teško drvetu bez korena, a kamoli narodu. Tumaranje im je sudbina, ali je zato sito vremena neumoljivo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Spasoje

05.12.2020. 19:26

Kakvi su to bili "umetnici" da kradu tudju istoriju slikanu na freskama u hramu Bozijem. To mora da su oni koji nista ne veruju i nista ne postuju.