NEMAR PREMA SLAVNOJ PROŠLOSTI: Priča o Stepinoj kući je ogledalo naših slabosti

MILICA STANOJKOVIĆ

13. 10. 2020. u 12:09

НЕМАР ПРЕМА СЛАВНОЈ ПРОШЛОСТИ: Прича о Степиној кући је огледало наших слабости

Milica Stanojković

Šta se to, osim novca, koji je dežurno opravdanje, isprečilo razumnoj ideji da kuća slavnog vojskovođe postane memorijalni kompleks spram njegove veličine?

RODNA kuća Stepe Stepanovića u Kumodražu sleže se pod nemarom. Žižak je napao drvene grede, prodire vlaga u kulturno dobro, u kolevku tvorca prve savezničke pobede u Velikom ratu. Čekalo se decenijama da se vojvodin dom uvrsti u muzejsku zbirku grada Beograda. Proizilazi da je to bila teža bitka od one njegove na Ceru 1914. godine.

Priča o Stepinoj kući je ogledalo naših slabosti. Šta se to, osim novca, koji je dežurno opravdanje, isprečilo razumnoj ideji da kuća slavnog vojskovođe postane memorijalni kompleks spram njegove veličine? Ako je to bilo nezgodno podsećanje najvećeg sina naših naroda i narodnosti na vreme kad je sa te strane Drine pucao na Srbe, onda i ima logike. Ali, Tita nema, evo, 40 godina.

Vlast na Voždovcu imala je ideju prošle godine da se spomenik Stepi postavi ispred zgrade Opštine, iako već postoji, a nisu našli za shodno, da umesto obeležja, usprave njegovu kuću. Po svemu sudeći, poslednjom obnovom zamazana je samo fasada, kao i oči svima nama da se o istorijskim znamenitostima brine.

Šest godina od poslednje obnove, vlaga je opet izašla na površinu, kao i nebriga svih onih koje ni za šta nije briga. Hajde, da ovoga puta, svi reflektori budu upereni u one koji su rešili da isprave grešku, pa da s ponosom povedemo goste i upalimo svetlo pred Stepinom kućom.

Vojskovođa koji je, umesto u vili, svoje penzionerske dane proveo u skromnosti sa kobilom Vilom, vrativši pola penzije državi, nije zaslužio da država nema novca za sećanje na njega. Narodi koji ne neguju svoju prošlost nemaju se čemu nadati u budućnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)