POZVAO DA OSTANU NA RODNOJ GRUDI ONE KOJI SU - NA MESNOM GROBLJU: Ironija Milanovićevog citiranja Šantića

Radoje DRAGOVIĆ

27. 08. 2020. u 12:00

ПОЗВАО ДА ОСТАНУ НА РОДНОЈ ГРУДИ ОНЕ КОЈИ СУ - НА МЕСНОМ ГРОБЉУ: Иронија Милановићевог цитирања Шантића

Novosti

STIGAO je samo na parastos i komemoraciju, a stihovima se obratio - pokojnicima.

APSURDNO i neukusno zazvučali su Šantićevi stihovi "Ostajte ovdje", koje je predsednik Hrvatske Zoran Milanović recitovao na komemoraciji ubijenim Srbima u selu Plavno, kod Knina. Da ostanu na rodnoj grudi, pozvao je one koji su već tamo - pod zemljom na mesnom groblju.

Poslednje žitelje zaseoka Grubori ovog sela ubila je hrvatska vojska krajem avgusta 1995, kada je "Oluja" uveliko bila završena, a šahovnica se danima vijorila na Kninskoj tvrđavi. Na pitanje ko je streljao nevine ljude, u Zagrebu i danas sležu ramenima.

Dobro je da je predsednik Hrvatske došao u Plavno i Grubore, simbolično mesto stradanja Srba. Ali, i prekasno. Stigao je samo na parastos i komemoraciju, a stihovima se obratio - pokojnicima. Grubori su mesto duhova, u kome žive samo uspomene i sećanje na zločin. Oni koji su želeli da ostanu tamo gde ih "svako poznaje i voli" ispraćeni su sa ovog sveta zaklani i živi zapaljeni.

Žalosno je što je baš Milanovićev gest, nehotice, pokazao naličje hrvatske politike prema srpskom narodu. Opomena o tuđem suncu ne znači ama baš ništa proteranim Srbima, čija je imovina zapaljena i opljačkana, a članovi porodica i prijatelji ubijeni. Zalogaji hleba teško da igde mogu da budu više gorki nego tamo gde se oblače crne uniforme, kliče Paveliću i fašistički skandira.

Masovnijem povratku Srba ne može da se raduje nijedna garnitura hrvatske politike. Izgubili bi tako alibi da srpska sela u Dalmaciji nemaju struju i asfalt, jer su daleka i nenaseljena, a Srbi teško dolaze do posla u Hrvatskoj, jer ekonomska kriza vlada svetom. Srbima u Hrvatskoj ne može da se recituje "Ostajte ovdje". Grobovi u Gruborima, ali i u mnogim mestima u Hrvatskoj, zlokobno i opominjući, to i potvrđuju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Sve Je Jasno

27.08.2020. 16:09

Шантић је један од најбољих српских песника и милановићев избор је стварно добар.И једино је то добро.Ако стварно добро мисле Србима треба да врате стање на ниво пре распада југославије.Значи вратити Србе у устав,вратити СВУ опљачкану и уништену имовину и извршити лустрацију усташких елемената којих има МНОГО. Ово је минимум.Па после свега овога рецитовати "Остајте овдје"!!!

Fred

28.08.2020. 02:17

@Sve Je Jasno - @Sve Je Jasno Po kakvoj to logici 4,36 ili 12,5% pripadnika nekog naroda u drugoj državi, koju nastanjuje većinski narod, nije nacionalna manjina? Zar 560.000 ili 190.000 može biti većina?

Gordana

28.08.2020. 11:41

Srbi u Hrvatskoj nisu i ne mogu biti nacionalna manjina, jer su oni tamo odavnina i oni su stvorili tu drzavu. Hrvati je nisu stvorili jer su uvek bili na krivoj strani u ratovima posle kojih su se krojile granice.