Nema šanse da predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i ostali iz evropskog krem društva poznaju rad i delo Branislava Nušića. Inače, znali bi za jednu od njegovih omiljenih izreka: "Biće ručak za večeru", kojom je slavni komediograf, dramaturg i upravnik pozorišta tražio da njegovi glumci budu siti pre nego što izađu na scenu.

КАЗАЉКЕ

Novosti

Kada je reč o članstvu Srbije u EU, mogla bi da se primeni baš Ben Akibina parola, ručka u pozne sate. Kazaljke su, nedavno, u briselskoj administraciji narihtane najranije na daleku 2030. godinu. Smrknuće nam, dok nas prime.

Da Urusla fon der Lajen i ekipa imaju uvid u stvaralaštvo slavnog pisca koji je ovekovečio svakodnevicu srpskog društva, znali bi da smo, kao narod, odavno prošli školu lažnih obećanja, ironije i izgubljene nade. Na tome smo se obrazovali.

Dvadeset godina prošlo je od Solunske deklaracije kojom su nam briselski administratori obećali da na nas računaju kao na deo evropske porodice. Ovih dana, nutkali su nam, iz Atine, to isto. Tom logikom, ručak će, možda, stići tek pred zoru, za doručak.

Ujedinjene Evropljane muči i to što podanici sa Zapadnog Balkana ne žele, kao ni Nušićevi glumci, da stupe gladni na scenu. Boje se da ćemo im pokupiti najsočnije komade sa zajedničke trpeze.

Vlast koja je zatvarala Nušića bila je mnogo problematičnija od pisca. Tako je to i sa Briselom. Ne uspevaju među sobom da se dogovore oko suštinskih tema, svako vuče na svoju stranu, preovladavaju benefiti interesnih grupa. Pa im onda smetaju mali, da bi bili još veći.

Usred rata u Ukrajini, obećanja solunskog tipa sada su počeli da dele dalje, ka istočnom partnerstvu. Šta ih košta. Ionako ih neće ispuniti. Što se Zapadnog Balkana tiče, nije ih čak podstakla, da nas brže prigrabe, ni zabrinutost od širnja ruskog uticaja u regionu. Ako se tome dodaju i nemogući zahtevi da defakto priznamo otcepljenje dela naše teritorije da bismo se dokopali evropskog eldorada, vreme prijema, tako, otkucava sve dalje. Kako stvari stoje, ožalošćena evropska porodica neće sumljivo lice.  

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave