NEĆE MOĆI: Fantomska opasnost

Filip Rodić

23. 07. 2023. u 09:22

SRPSKI autošovinisti imaju sklonost ka razmišljanju u apsolutnim kategorijama (što je osobina koja se u serijalu "Ratovi zvezda" pripisuje pripadnicima mistično-vojnog reda "sita", glavnim neprijateljima slobode). Tako je Aleksandar Vučić prikazan kao apsolutno svemoćan i ontološki zao, a (srpski) nacionalizam kao izvor sveg zla koje je zadesilo ne samo Balkan nego i čitav svet.

Komentari (19)

Mu

23.07.2023. 09:48

Zanimljivo je ustašoidna dubra ima posai i sve ostalo u toj nakaradnoj Srbiji, kako to da u zagrebu nema pandana a bilo bi razloga više nego dovoljno s obzirom na više od 120 godina tradicije progona i ubijanja Srba ... o pljački bezveze je pričati ... Kako to ?

Branislav

23.07.2023. 10:10

I dok su Srbi branili Jugoslaviju koja se raspadala na krilima nacionalizma potpirivanog od strane demokratskog sveta hravatski,bosnjacki,albanski,cnogorski...nacionalizam nikom izgleda nije smetao! Bice da nije problem u nacionalizmu nego u srpskom nacionalizmu.Kad vidim ko sve obrazuje nasu decu dobro nismo i nestali kao Iliri. A za "profesorku istorije" ,nemam reci.Kakva bruka za ceo BU!

Plemena

23.07.2023. 10:17

Neverovatno.Dok je većina zapadnih zemalja (Englaska ,Francuska,Njemacka,Skandinavske zemlje) ,posle 100 (stotinama) godina međusobnih rastovanja došla do pameti i saznanja da su ratovi oblik osiromašenja,nestajanja i samouništenja i prestala ratovati,Balkanski narodi duboko zatrovani i zaraženi ,smrtonosnim virusom mržnje svega i svačega , zatvoreni u svojim nacionalnim torovima i plemenima , teatralno nastavljaju siguran pohod samouništenja i potiranja, do svog nestanka.

sta je sledece

23.07.2023. 10:21

ŠEF? Odeljenja za istoriju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu Dubravka Stojanović...kakav nivo intelekta imaju oni ispod nje...tu je tek kriza...a ovi na ulici setaci..plitko ko plitak potok!

buki

23.07.2023. 10:24

Po Dubravki Stojanović je nacionalista onaj ko se bori da ne bude proteran iz svoje kuće u kojoj mirno živi već generacijama poštujući komšije albance, hrvate, muslimane. Onda ga uz pomoć jačih sila (nemci, Nato) ipak proteraju, zapale ili prisvoje sve ono što su generacije sticale i još ga proglase za genocidnog. Zna li uopšte ta Dubravka koliko nacija živi u Srbiji i kako dobar odnos Srbi imaju sa komšijama drugih nacionalnosti? Kakvih gadosti su se Srbi naslušali sa raznih TV, pa nijednu ne dođoše da pale i demoliraju, dok srbomrsci svako malo neku ruše, i opet Srbi nacionalisti koji neće da čuju drugačije mišljenje. Mislim da je yaj filozofski fakultet odavno trebalo ukinuti, pa nek filozofiraju o svom trošku na privatnom fakultetu. Etnički očistili Sloveniju, Hrvatsku, KiM, a i Bosnu bi da nije bilo naših junaka, dok iz Srbije nije proteran niko, i opet Srbi nacionalisti, a komšije koje su nas proterale, ubijale i pokrali nam imovinu nisu? Ovu Dubravku treba tužiti za klevetu.

Ljubica

23.07.2023. 10:35

O kakvom je to nacionalizmu reč, kad se sva državnost Hrvatske isključivo od toga sastoji, kad se na sve moguće načine pokušava denocirati srpski narod, njegovi koreni i jedan od stubova koji garantuje njegovo očuvanje, a to je SPC.Srbima i Srbiji otvoreno prete nacionalizmom iz BiH, dok Kurtijevi nacionalisti pokušavaju i srpski duh u zatvor strpati.U CG se nacionalizam kao hidro kultura uzgaja i onda se na sve to zatvaraju oči, ali kad Srbi žele da neguju kulturu sećanja na žrtve koje su podneli, digne se hajka i najradje bi im i vazduh uskratili.

Bojan

23.07.2023. 11:25

G. Rodić je za mene "otkriće" i živi dokaz da neki tv-kanali, gde sam ga prvi put čuo, zbilja služe nečemu. Kada isprva kao početnu pretpostavku, a posle kao aksiom, uzmete da svo zlo u nekom društvu potiče od jednog društvenog fenomena koji ne razumete ili ne želite da razumete (nacionalizma), upali ste u koloplet isključivosti. Kad se to desi, zbogom nauko, zbogom pameti i, paradoksalno, zbogom "društvenom dijalogu" za koje se apostrofirani u tekstu, navodno, zalažu. Tekst je vredan jer nanovo skreće pažnju da je u toku ponovno pisanje istorije i da tu kolo vode šefovi institucija referentnih za to. Poreski obveznici koji finansiraju takav poduhvat u najmanju ruku treba da budu informisani da su, ogromnom većinom, nacionalisti te kao takvi uzročnici zala.

patriota

23.07.2023. 11:42

Srpsko društvo ima svoje kancerogene delove , koje sačinjavaju intelektualci poput Dubravke Stojanović. U tom smislu, srpsko društvo jeste bolesno.

Djordje

23.07.2023. 13:46

Vrlo sumnjiv zaključak k srpskom nacionalizmu, gde je u zabeženon istoriji od Prvog Srpskog Ustanka, na teritoriji Srbije živelo do 26 nesrpskih nacionalnosti. Od završetka I Svetskog Rata, Slovenija, Hrvatska i Makedonija žele da se "očiste" od srpskog i da budu etnički čiste. Opšti trend je da se na neki način Srbija "ukine" pa da svi žive srećno i dugovečno, uprkos činjenici da su Srbi jezgro iz koga su raznim procesima stvorene nacije Hrvata, Bošnjaka, Makedonaca, Crnogoraca a deo je i otet u korist Šiptara

Vuk

23.07.2023. 15:24

Сукоби на КиМ нису почели 1981. год већ 1944. и 1945. па све до сада. Захваљујући оном ћопавом шлосеру из Кумровца или питај бога одакле је, Србима је 1945. год забрањен повратак на КиМ али је зато дозвољено насељавање Шиптара из тзв албаније. Чуди ме да "професорица" не познаје српску истороју, или можда не жели да је зна.

Dragan

23.07.2023. 15:30

Pri kraju teksta se spominje De Gol i odbrana od amerikanaca,Francuzi su posle drugog rata ostali bez ratne i civilne flote brodova,tažili su od amerikanaca da kupe i dobili saglasnost ako usvoje zakon o slobodnoj trgovini,tako su uleteli pod američki uticaj.

Marcioni

23.07.2023. 16:02

Као и увек г. Родић одлично примећује и поставља ствари на своје место. Свака част! Остаје нејасно зашто се Србима ускраћује право да буду националисти? Не шовинисти, јер многи мешају ова два појма. Погледајте околне државе, нпр. Грчку (многи из Србије су тамо на летовању) и приметићете државне симболе на сваком кораку. Грчке заставе се вијоре на сваком кораку. Код нас када је дан државности, да не чујемо на вестима, не бисмо ни знали када је јер се то не види на улицама. Даље, на мајицама које млади носе, више су амерички и британски национални симболи него српски. Примера има још много, али се српски национални понос мора, изгледа, угушити где год то може...

nikola

24.07.2023. 08:15

Pre 58 godina ja sam u osnovnoj šoli učio da je nacionalizam ljubav prema sojoj naciji? Sve posle toda su komunjarsko nacističke ujudurme, a sve sa ciljem što lakše vladavine.