PRODAJU LAŽI, VREĐAJU ČUVARE SVETINJA: Dokle su stigli potomci Cetinjana koji su od Hrvata uzeli novac za rušenje NJegoševe kapele?

Veliša Kadić

06. 10. 2022. u 12:00

NA lošem engleskom jeziku ovih dana jedna žena odevena u žuto turistima ispred Cetinjskog manastira prodavala je laži o crnogorskoj istoriji za bednih 20 evra.

ПРОДАЈУ ЛАЖИ, ВРЕЂАЈУ ЧУВАРЕ СВЕТИЊА: Докле су стигли потомци Цетињана који су од Хрвата узели новац за рушење Његошеве капеле?

Novosti

Preko puta nje stajali su mladići koji po kiši i vetru čuvaju zloupotrebljenu crnogorsku zastavu na ogradi svetinje, vređajući vernike, monahe i sveštenike za isto toliko para.

Zbunjeni stranci sve to posmatrali su čudeći se gde su došli.

Poslednji incident je samo nastavak ranijih skandala među kojima je upečatljiv onaj kada su "montenegrinke" uskakale u manastir i izvodile performanse nad ćivotom Svetog Petra Cetinjskog. Da ne pominjemo nemile scene tokom ustoličenja mitropolita Joanikija i dolaska patrijarha Porfirija, koje su potpirivali lično predsednik države Milo Đukanović i drugi njegovi ideološki saborci.

Na Cetinju se pevaju ustaške pesme, "patriote" orgijaju uz Tompsonove i Škorove hitove, kamenuju deca iz Nikšića. Sunovrat crnogorske prestonice započet 1945, kada su u "gradu heroju" streljani predsednik opštine i sva lokalna intelektualna elita, zapečaćen je pomenutim nastupom lažnog vodiča koji je znatiželjnim turistima ispričao "pravu" istoriju Crne Gore.

Hroničari, s druge strane, podsećaju na korene ovih pojava. Vide ga u kontinuitetu crnogorske komunističke i separatističke orijentacije još iz vremena kada su čelnici Cetinja obilazili pragove Matice hrvatske u Zagrebu kako bi prikupili novac za rušenje Njegoševe kapele na Lovćenu. Podizanjem mauzoleja oživeo je duh Savića Markovića Štedimlije, Sekule Drljevića i drugih crnogorskih separatista koji se ukazao i tokom komitskog divljanja na Belvederu. Ove farsične lekcije o itoriji pod zidinama hrama Ivana Crnojevića su samo njihovi gorki plodovi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili