PROPALO BLAGO STARO SEDAM HILJADA GODINA: Kako je zbog "ažurnih" inspektora devastirano arheološko nalazište Usek

Snježana Vidačković

23. 07. 2022. u 12:00

KAO da su građani prijavili da komšija nelegalno zida garažu, a ne da na ostacima neolitskog naselja Usek na Banjici niče divlja stambena zgrada - eto tako su reagovale beogradske inspekcije.

ПРОПАЛО БЛАГО СТАРО СЕДАМ ХИЉАДА ГОДИНА: Како је због ажурних инспектора девастирано археолошко налазиште Усек

Foto I. Marinković

Mlako, postavljanjem trake i rešenja o zatvaranju gradilišta, gde je u poslednjih nekoliko meseci iskopano 300 kubika zemlje u kojem je neprocenjivo praistorijsko arheološko blago, vinčanske figure i prvi ručno izrađeni predmeti od metala u Evropi, stari sedam hiljada godina!

Slučajno otkriven 1921. godine, tokom kopanja Avalskog druma, ovaj lokalitet proglašen je za kulturno dobro od izuzetnog značaja i stavljen pod zaštitu tek 1964. I dok bi ovakva lokacija svuda u svetu bila glavna turistička atrakcija, našeg vinčanskog blaga setili smo se tek kada ga je napao bahati graditelj, o kom niko ne zna ni ko je, ni odakle je, ni koju firmu je angažovao za kopanje.

Dok republički i beogradski zavodi za zaštitu spomenika kulture pišu izveštaje i konstatuju da neimenovani neimar od njih "nije pribavio saglasnost za preduzimanje mera tehničke zaštite na lokalitetu", inspekcija podnosi krivičnu prijavu koja, pokazalo se u praksi, teško stopira i nelegalnu gradnju kokošinjca, a kamoli višespratnice. Ako državne institucije na ovaj način otvoreno pokazuju nemoć, jedino rešenje je promena zakona i momentalna zaplena građevinskih mašina kojima se uništavaju kulturna dobra.

Istini za volju, i mi građani zakukali smo nad ostacima vinčanske kulture tek kada je obelodanjeno da nestaje pod bagerima.

Banjičko nalazište Usek nije obeleženo nijednom tablom, a pitanje je da li su i komšije do juče znale šta se tu nalazi. Isto kao što ćemo se setiti ko je bio Laza Lazarević tek kada se njegova zapuštena kuća u Hilandarskoj ulici sama sruši.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)