DIVLJA GRADNJA UNIŠTILA USEK, INSPEKCIJA BEZ PRAVE REAKCIJE: Reporteri "NOVOSTI" obišli prekopano Arheološko nalazište na Banjici

Š. M. - J. N. M.

21. 07. 2022. u 10:11

DIVLjA gradnja i bahati investitori uništili su neprocenjivo arheološko blago u neolitskom naselju Usek na Banjici!

ДИВЉА ГРАДЊА УНИШТИЛА УСЕК,  ИНСПЕКЦИЈА БЕЗ  ПРАВЕ РЕАКЦИЈЕ: Репортери НОВОСТИ обишли прекопано Археолошко налазиште на Бањици

Deo divljeg gradilišta, Foto N. Skenderija

Nažalost, objekat koji je počeo da se gradi na ovom svetski priznatom lokalitetu nije jedini te vrste! Na ovoj lokaciji nikle su mnogobrojne kuće bez papira za gradnju! Protiv investitora koji je iskopao 300 kubika zemljišta, inspekcija je podnela krivičnu prijavu i obustavila dalje radove. Nažalost, odluke inspekcije nisu poštovane, radovi su nastavljeni. Izostalo je energičnije reagovanje inspekcije na nepoštovanje zabrana. Da je toga bilo, nalazište Usek bi ostalo netaknuto.

Reporteri "Novosti" su juče posetili ovaj arheološki lokalitet na Banjici i uverili se da radnika na gradilištu nije bilo. Iskopani prostor je obavijen crvenom trakom koja nalaže dalju obustavu radova, a postavljena je i kopija rešenja o njegovom zatvaranju.

Iskopan je prostor od oko 84 kvadrata, na kom su u ranijem periodu vršena arheološka istraživanja i pronađene vredne zaostavštine, stare i do 7.000 godina. Nalazište Usek proglašeno je za kulturno dobro od izuzetnog značaja davne 1964. godine, ali to nije sprečilo investitore da ozidaju brojne nelegalne objekte.

- Radovi na ovoj lokaciji odvijaju se poslednja dva meseca - rekla je za naš list žena zaposlena u staračkom domu koji se nalazi odmah pored gradilišta.

- Građevinske mašine mogle su se videti na početku radova, dok je trajao iskop. Čuli smo da se ovde nalazi naselje staro nekoliko milenijuma, ali nismo videli arheologe da posećuju ovo mesto.

Foto N. Skenderija

U Generalnom urbanističkom planu Beograda neophodno je da se zaštićena arheološka područja obuhvate prostornim planiranjem bilo kao zeleni pojas bez sađenja visoke vegetacije ili parkovska površina u okviru novog naseobinskog kompleksa. Pritom treba izbeći ponavljanje negativnog iskustva s lokacije Usek na Banjici, gde je u planskim dokumentima lokalitet uključen kao zelena površina unutar novog naselja, dok je u stvarnosti ostao isključen, neuređen i izložen divljoj gradnji.

- Na iskopu u Paunovoj ulici i sada se mogu videti ostaci vinčanskih kuća, ognjišta i peći - istakala je direktorka Muzeja grada Jelena Medaković.

- Tako je uništen jako moćan kulturni sloj s ostacima keramike, alatki od kosti, roga i kamena iz svih faza. Muzej grada je dopisom informisao Gradski i Republički zavod za zaštitu spomenika, Ministarstvo kulture i podneo prijavu policijskoj stanici na Voždovcu. Sama ova lokacija je zavedena, i zna se da predstavlja deo vinčanskog naselja na Banjici.

Ovaj lokalitet, za koji se smatra da je naseljen još pre 7.000 godina, slučajno su otkrili radnici 1921. godine, kopajući drum za Avalu. Trebalo je da prođe gotovo tri decenije da bi arheolozi 1955. godine počeli iskopavanja i otkrili blago svetske baštine. Obavljene su još dve kampanje, 1978. i 1998.

Foto N. Skenderija

- Naselje je bilo intaktno s jako dobro očuvanom arhitekturom dubine tri metra - istakao je Miloš Spasić, arheolog Muzeja grada.

- Život se odvijao u kontinuitetu od 600 do 800 godina, odnosno između 5.200 i 4.600 pre nove ere. Ipak, početkom devedesetih godina prošlog veka naselje je pretrpelo veliku štetu, pošto je nastupila divlja gradnja i naslage zaborava. Budući da se na lokalitetu nalazi veliki broj objekata, ovo bi isto bilo kao da je investitor digao kuću na Kalemegdanu ili u porti neke crkve. Reč je o uzvišenju, odnosno malom brdu s dve strane okruženom rekama. Bilo je odlično mesto za život, ekonomski značajno. Ovim smo uspeli da shvatimo kako je izgledao vinčanski život, pošto je arhitektura dobro sačuvana.

Istražili smo neke od izgubljenih kuća i pronašli jednu površine čak 200 kvadrata, što je dosta veliko i za današnji pojam.

Foto N. Skenderija

NIJE BILO ODOBRENjA ZA RADOVE

INSPEKTORI Sekretarijata za inspekcijske poslove na lokalitetu na Banjici konstatovali su da je izveden armirano-betonski potporni zid, dužine 12 metara i visine 2,60 metara bez odobrenja izdatog od nadležnog organa.

- Odmah je doneto Rešenje o zatvaranju gradilišta. Pored toga, građevinski inspektor podneo je krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu. Takođe, imajući u vidu da je reč o važnom arheološkom lokalitetu, ovim putem apelujemo na nadležne organe da preduzmu odgovarajuće mere iz okvira svojih nadležnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)