KOMENTAR: Kad Novak Đoković objasni šta je inat

Nedeljko Iljukić

13. 07. 2022. u 12:00

SEDAM puta je do sada Novak Đoković pobeđivao na Vimbldonu.

КОМЕНТАР: Кад Новак Ђоковић објасни шта је инат

V.N.

I skoro posle svakog od sedam osvojenih pehara je bio u prilici da novinarima posle finala nešto objašnjava.

Ove godine, kada je u kolonu svojih životnih i sportskih dostignuća upisao 21. grend slem titulu, trebalo je jednom američkom novinaru da objasni autentično značenje reči "inat" koja je, suštinski njegovo pogonsko gorivo u kritičnim trenucima i dugme za turbo pogon kada dođe momenat "pani-stani".

Nešto slično je zanimalo i britanske novinare svaki put 2011, 2014, 2015, 2018, 2019. i 2021. godine, kada su pred najboljim srpskim sportistom svih vremena padali Nadal, Federer (tri puta), Anderson, Beretini i pre neki dan "egzotični" Kirjos. I skoro nikada, do ovog jula, Novak nije tako lepo i precizno opisao značenje reči "inat".

Pazite, engleski prevod ove reči znači: želja da se neko povredi, iznervira ili uvredi?! A, zapravo samo to nije! Ne shvataju ni Ameri, ni Englezi (isti oni koji se kunu da vekovima "poznaju" Srbe) da je inat u stvari ono kad ceo stadion navija protiv tebe, a ti hoćeš da publici dokažeš na svoj način šta će da se desi za set ili dva. Kad od novembra 1915, pa do februara 1916. pregaziš Albaniju i vratiš se kući da neprijatelju "... sve po spisku"!

Ako ovo ne shvataju, shvatiće valjda Novakov citat pokojnog Kobija Brajanta, koji kaže: "Moj najdraži trofej je sledeći trofej". Eto, to je INAT! Skupljan od januara i deportovanja iz Melburna, pa do jula i dominacije u Londonu. Valjda dotle mogu da dobace potomci onih koji su 1887. godine na vrh pozlaćenog trofeja stavili ananas, kao retku voćku tog doba, dostupnu i dostojnu samo "noblesu" i to su uradili iz čistog kaprica i inata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja