NOVA OČEKIVANJA I PRAZNA OBEĆANJA: Lajčak opet mrsi konce u Srbiji

Milica STANOJKOVIĆ

12. 07. 2022. u 12:00

PUNE fascikle novih očekivanja, a zapravo praznih obećanja za srpsku stranu, nađu se na stolu svaki put kada prištinskoj strani zafali alibi da i dalje ne otvori onu sa već parafiranim - ZSO.

НОВА ОЧЕКИВАЊА И ПРАЗНА ОБЕЋАЊА: Лајчак опет мрси конце у Србији

Milica Stanojković

I iznova im ga pruži Evropska unija i njeni predstavnici koji su zaduženi za normalizaciju odnosa dveju strana.

Istom mantrom pod velom dijaloga, poslužio se za vikend specijalni izaslanik EU baš za taj dijalog - Miroslav Lajčak, megalomanski najavljujući tri ili četiri nova sporazuma. Uz to, juče je u Atini izrazio ničim izazvan optimizam, da su se posle razgovora sa Kurtijem "usredsredili na naredne korake koji su potrebni da bi se postigao napredak u dijalogu".

Pitanje je o kakvim novim dogovorima može uopšte da se razgovara dok je ZSO kao esencija Briselskog sporazuma i dalje mrtvo slovo na papiru, dok je svakodnevno na snazi onemogućavanje normalnog života Srba na Kosovu, a sve uz Kurtijeve najave ukidanja registarskih tablica i ličnih karata, kao sumornu uvertiru za, ne daj bože udar na sever pokrajine.

Da se vratimo na slovačkog emisara. Setimo se i kako ga je tokom nedavne posete Beogradu, "zatekla" informacija o planovima Kurtija o tablicama. U čudu je izjavio da su novonastale okolnosti poremetile planove njegove posete i narativ sa kojim je došao. I možda bi mu se i poverovalo u naivnost koju je servirao u Beogradu, da ga njegov kolega Petar Stano nije ofirao rekavši da je EU nedelju dana pre znala za planove Prištine.

I tako, čovek koji je zadužen za medijaciju, zapravo sve vreme vuče konce na jednu stranu, a ubacivanjem klupka novih sporazuma, iznova mrsi konce Srbiji, vraćajući dogovore na početak pletiva. I tako ukrug, bez petlje da se učini konkretno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)