BAJKE NA UDARU: Stereotipi koji se sklanjaju sa ekrana i dalje postoje u društvu

Dragana Matović

07. 12. 2021. u 10:21

Sklanjanje od nečeg neprimerenog nije rešenje nekog društvenog problema, već samo uzmicanje od istog

БАЈКЕ НА УДАРУ: Стереотипи који се склањају са екрана и даље постоје у друштву

Novosti

NEKADA su crtani filmovi bili bajkovite priče za laku noć, sa plemenitom porukom da dobro uvek pobeđuje. Danas su ti isti "crtaći" sklonjeni od dece zbog, kako se navodi, širenja rasističkih sadržaja i neprihvatljivih stereotipa?!

Ljubitelji bajki bi se mogli zapitati šta je loše u vezi sa identifikovanjem sa dobrim likovima u crtanim filmovima. Kompanija "Dizni" je, ipak, na platformi "Dizni plus" mlađoj deci blokirala pristup nekim od legendarnih crtaća, poput "Petra Pana", "Damba", "Maze i Lunje", "Mački iz visokog društva". Umesto njih uvela je LGBT lik - biseksualnu devojčicu koja se pojavljuje u seriji "Sovina kuća" i koja je dominikansko-američkog porekla, dok je crna princeza junakinja bajke "Princeza i žabac". Norvežani su snimili reklamu u kojoj je Deda Mraz prikazan kao homoseksualac, a i novi Supermen biće gej. Promene stižu lagano...

Šta je sledeće na udaru cenzorskih makaza? Možda crtaći u kojima su maćehe zle i okrutne osobe koje detetu rade o glavi, jer se danas sve više ljudi razvodi.

Prekrajanje kinematografske istorije u duhu političke korektnosti nema psihološko i kulturološko opravdanje. Psiholozi tvrde da tako mala deca ne primećuju klasne, rasne i seksualne razlike, a stereotipi koji se ruše na velikom platnu i dalje postoje u društvu. Sklanjanje od nečeg neprimerenog nije rešenje nekog društvenog problema, već samo uzmicanje od istog.

Hoće li se odnos prema rasnim, klasnim i seksualnim razlikama promeniti ako prekrojimo svaki crtani film u duhu političke korektnosti? Hoće li nasilje prestati da postoji ako se nikad ne prikaže na filmu? Odgovore nemamo, ali je očigledno da neko "ministarstvo istine" prekraja istoriju kao u Orvelovoj "1984". A, ko kontroliše prošlost, kontrolisaće i budućnost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024