AUTOGOL ILI DOBRO ISPLANIRAN POTEZ: "Pad" Fejsbuka doneo čovečanstvu dva porazna saznanja

Ivana Stanojević

07. 10. 2021. u 10:23

AUTOGOL ili pomno isplanirani potez, svejedno. Gašenje "Fejsbuka" i "Instagrama" koji je u njegovom vlasništvu, na nekoliko sati, donelo je čovečanstvu dva porazna saznanja.

АУТОГОЛ ИЛИ ДОБРО ИСПЛАНИРАН ПОТЕЗ: Пад Фејсбука донео човечанству два поразна сазнања

Ivana Stanojević

Prvo, da zavisnost od društvenih mreža nije ništa manja nego ona od klasičnih poroka, alkohola, droge, kocke. Drugo, da "lepak" koji vezuje članstvo i omogućava komunikaciju na mrežama nisu ni zajednička interesovanja, niti okupljanje oko istog cilja, a ponajmanje altruizam, nego - mržnja.

Reakcija korisnika na privremeni nestanak "Fejsbuka" bila je šarolika, a jedna od krajnosti bilo je gašenje na desetine profila u znak protesta. Veliki mag "Fejsbuka", izvršni direktor Mark Zakerberg, možda nije planirao da zaključa mrežu da bi korisnicima pokazao koliko im je neophodna, ali je dokazao da je mobilizacija ljudi uz pomoć mržnje i podela deo dugoročne poslovne strategije.

Podsticanje podela i političkih nemira u samoj je srži "Fejsbuka" i "Instagrama", tvrdi uzbunjivačica Frensis Hogen, bivša službenica "Fejsbuka". Ona ističe da mreže nisu iskrene u borbi protiv dezinformacija, čime nanose zlo, posebno tinejdžerima.

Astronomski profiti važniji su od bezbednosti korisnika, ističe Hogenova. Lideri mreža znaju kako da ih učine bezbednijim, ali odbijaju promene, pošto bi sa njima izgubili i gigantske zarade.

Na optužbe Hogenove da su mreže i te kako svesne štete koju nanose mentalnom zdravlju najmlađih korisnika, Zakeberg odgovara da je "tvrdnja da zbog profita namerno guramo u mrežu sadržaj koji ljude čini besnima, duboko nelogična". U stvari, ono što zaista prkosi svakoj logici jeste činjenica da je virtuelno postalo zamena za realno i da njegovo uskraćivanje čovek doživljava kao smak sveta.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)