ZAČAURENA PRIŠTINA: Zašto Kurtiju i njegovim sledbenicima smeta incijativa “Otvoreni Balkan”

Dragutin Stevanović

02. 08. 2021. u 10:38

Kurti i ekipa nemaju ništa drugo da ponude osim stvaranja stalnih tenzija i izmišljanja neprijatelja

ЗАЧАУРЕНА ПРИШТИНА: Зашто Куртију и његовим следбеницима смета инцијатива “Отворени Балкан”

Novosti

BRŽI protok ljudi i robe, kamioni koji prolaze bez zadržavanja, otvoreno tržište rada... Ogromna ušteda i vremena i novca. Sve to predviđa inicijativa "Otvoreni Balkan", naslednica dosadašnjeg "mini-šengena".

Srbija, Severna Makedonija i Albanija odlučile su da ne sede skrštenih ruku u čekaonici EU, već su preduzele konkretne korake ka međusobnom ekonomskom povezivanju, na dobrobit i građana i privrede. Očekivano, na poruke sa skupa u Skoplju Priština je najburnije reagovala, upozoravajući na opasnost od "Vučićevog projekta stvaranja nove Jugoslavije" i "velikosrpskih ideja", bacajući pritom drvlje i kamenje na Ramu što u svemu učestvuje.

Umesto da se priduže politici otvaranja prema svima, Kurti i njegovi sledbenici izabrali su da se začaure, stvarajući mikrosvet u kojem su on i tzv. Kosovo sve što nisu: premijer i država. U taj skučeni prostor retko koga puštaju. Smetaju im i zvaničnici iz Beograda, hodočasnici koji bi da obiđu svetinje na KiM, pa čak i sportisti. A te zamišljene granice kojima su se opasali, sve su više omča oko vrata svim građanima na KiM.

Kurti i ekipa, međutim, nemaju ništa drugo da ponude osim stvaranja stalnih tenzija i izmišljanja neprijatelja. To im je postalo glavno sredstvo skretanja pažnje od ekonomskog sunovrata, jačanja korupcije i kriminala i sveopšteg kaskanja. Ostali su u rovovima, držeći Beograd stalno na nišanu, ne primećujući da se svet oko njih rapidno menja i da su glavne bitke na ekonomskom polju i za što veći broj vakcinisanih. Ne vide ni da im je Amerika u koju su stalno zagledani predaleko, a da ih Evropska unija neće.

Ostavimo, ipak, mogućnost da je slučaj Kurtija i prištinskih glavešina mnogo jednostavniji. Možda samo pate od agorafobije. A za to postoji terapija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!