NOVO RUGANJE ŽRTVAMA NDH: Može li išta da zaustavi hrvatske ekstremiste i njihovu mržnju

Jurica KERBLER

19. 07. 2021. u 11:12

Nije slučajno što je za predstavljanje knjige autora Stipe Pilića i Blanke Matković izabrana Glina, mesto srpskog stradanja u NDH

НОВО РУГАЊЕ ЖРТВАМА НДХ: Може ли ишта да заустави хрватске екстремисте и њихову мржњу

Arhvia

DA li su hrvatski ekstremisti toliko jaki da mogu slobodno da se rugaju žrtvama pokolja, Srbima na Baniji, i istovremeno ugrožavaju turističku sezonu - logično je pitanje nakon sramne promocije ustašoidne knjige o Jasenovcu u Glini i Tompsonovog koncerta u Sinju.

Na mestu gde je bila pravoslavna crkva i gde je izvršen pokolj Srba u julu 1941. godine predstavljena je knjiga o Jasenovcu, jedna u nizu koja bi trebalo da "dokaže" da je ovaj logor, jedan od najzloglasnijih u vreme nacizma, bio spas za Srbe, Jevreje i sve ostale koji nisu bili po volji Pavelićevim ustašama, a da su zločini počinjeni od antifašista nakon rata.

Nije slučajno što je za predstavljanje knjige autora Stipe Pilića i Blanke Matković izabrana Glina, mesto srpskog stradanja u NDH, gde su ustaše koje su tek stigle u Hrvatsku pohvatale nedužni narod sa područja Topuskog i Čemernice, zatvorile ih u glinsku crkvu i tamo poklale.

Danas nema crkve koju su ustaše srušile, nema ni spomen-ploče, a Spomen-dom pretvoren je u Hrvatski dom i baš tu, u čitaonici, predstavljena je knjiga čiju su promociju odbili mnogi gradovi. Dan posle, Tompson u Sinju, na koncertu na kojem je bilo 5.000 ljudi, uzvikuje "Za dom spremni", usred turističke sezone, koja bi zbog širenja zaraze nakon takvih masovnih okupljanja mogla da bude naprasno prekinuta.

I, nikome ništa. Umesto da narod Banije, Hrvati i Srbi, pre zime u miru obnove porušene kuće, defiluju u Glini oni koji bi da ponovo pišu istoriju. A ona je već i te kako napisana i ustaše su najveća sramota. Vreme je da se zakonski sankcionišu svi koji uzvikuju ustaške pozdrave, rehabilituju zločinački režim i duboko vređaju porodice žrtava, kao sada na Baniji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!