NISAM IMAO FER SUĐENJE: Darko Šarić podneo zahtev za reviziju postupka u slučaju "Narkotici"

N. BIJELIĆ

16. 12. 2020. u 10:00

BRANIOCI Darka Šarića, kojem je odlukom Apelacionog suda u Beogradu potvrđena kazna od 15 godina zatvora, na koliko ga je osudio Specijalni sud zbog trgovine narkoticima, podneli su Vrhovnom kasacionom sudu zahtev za zaštitu zakonitosti, kojim se traži poništavanje ovih presuda i novo odlučivanje, ali pred drugim sudskim većima.

НИСАМ ИМАО ФЕР СУЂЕЊЕ: Дарко Шарић поднео захтев за ревизију поступка у случају Наркотици

Foto: "Novosti"

Kako su u zahtevu naveli advokati Radoslav Baćović i Danilo Šarić, njihov klijent nije imao fer i pravično suđenje, bilo mu je povređeno pravo na odbranu i narušena mu je pretpostavka nevinosti. Takođe, istakli su da se Pljevljaku i danas grubo krše njegova ljudska prava.

Pored ovoga, Šarić je preko svojih pravnih zastupnika Ustavnom sudu Srbije podneo ustavnu žalbu u kojoj se ističe da su mu tokom vođenja postupka povređena ljudska prava zagarantovana Ustavom, i to pravo na pravično suđenje. Shodno tome, predlaže se da se ponište prvostepena i drugostepena presuda.

OSUĐEN I ZA PRANjE PARA

ŠARIĆ je krajem jula osuđen na devet godina zatvora zbog pranja 20 miliona evra zarađenih prodajom narkotika. Tokom procesa je utvrđeno da su Šarić i ostali novac od kokaina uvodili u legalne novčane tokove i prikrivali njegovo poreklo investirajući ga u kupovinu pojedinih preduzeća, poljoprivrednog zemljišta i drugih nepokretnosti. Prema informacijama koje smo dobili, prvostepena presuda još nije dostavljena strankama u postupku, tačnije Tužilaštvu, okrivljenima i njihovim braniocima, koji su najavili da će na nju uložiti žalbu Apelacionom sudu.

Foto arhiva

 

Obraćajući se VKS, advokati Baćović i Šarić su, između ostalog naveli da je troje sudija koji su bili u petočlanom veću Apelacije, koje je odlučivalo po žalbama na presudu Specijalnog suda, bilo u većima koja su odbijala njihove žalbe podnete na odluke o produženju pritvora.

- Njihova postupanja povodom odlučivanja o pritvoru su negativno uticala na mogućnost da objektivno i na drugačiji način sagledaju činjenična i pravna pitanja - piše u zahtevu VKS, uz dodatak da se time pojaćava njihova pristrasnost.

Nadalje, advokati smatraju i da je veće Specijalnog suda pristrasno, pa između ostalog ističu da je to isto veće donelo i osuđujuću presudu protiv Šarića zbog pranja novca.

Takođe, ističu i da su odbijali dokazne predloge branilaca, među njima i one kojima su tražili da se na glavnom pretresu ispitaju svi okrivljeni koji su sklopili sporazume o priznanju krivičnog dela. Zamerke imaju i na odnos prema trojici svedoka saradnika, čiji su kredibilitet, kako ističu, osporili tokom postupka, a "što ni Specijalni, ni Apelacioni sud nisu cenili u korist okrivljenih".

U ustavnoj žalbi, ističe se da se osuđujuća presuda bazira isključivo na pretpostavkama:

- Nijedan svedok saradnik nema nikakvih neposrednih saznanja o navodnom učešću Darka Šarića u bilo kakvim kriminalnim aktivnostima. Takođe, nijedan od njih nema ni takva posredna saznanja, izuzev što svedok saradnik Nebojša Joksović govori o tome da je o svojoj navodnoj kriminalnoj aktivnosti o prodaji kokaina u Italiji pričao sam Šarić. Sud je odbio predloge odbrane, kojima bi se utvrdili i motivi ovog svedoka za takvo neistinito kazivanje.

Prema pravosnažnoj presudi, Šarić je sa još dvojicom okrivljenih organizovao kriminalnu grupu, čiji su pripadnici prošvercovali skoro šest tona kokaina iz Latinske Amerike u zemlje Zapadne Evrope. Prvobitno, Šarić je bio osuđen na 20 godina zatvora, ali je tu presudu ukinula Apelacija i postupak vratila na novo suđenje.

Nakon ponovljenog postupka, Specijalni sud je Šariću izrekao pet godina manje zatvora uz obrazloženje da su ovog puta primenili zakon iz 2005, koji je blaži prema počiniocima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri