ŠARIĆU PRETE DVE DECENIJE ROBIJE: Šta čeka Pljevljaka posle odluke apelacije da potvrdi presudu Specijalnog suda izrečenu za šverc narkotika

N. B.

11. 11. 2020. u 11:00

DARKA Šarića, nakon što je beogradski Apelacioni sud potvrdio presudu Specijalnog suda i pravosnažno ga osudio na 15 godina zatvora, očekuje "pravna bitka", takođe pred Apelacijom i sa presudom od devet godina zatvora, na koliko je osuđen zbog pranja novca.

ШАРИЋУ ПРЕТЕ ДВЕ ДЕЦЕНИЈЕ РОБИЈЕ: Шта чека Пљевљака после одлуке апелације да потврди пресуду Специјалног суда изречену за шверц наркотика

Foto: Igor Marinković

Prema informacijama koje smo dobili, ova prvostepena presuda još nije dostavljena strankama u postupku, kako bi na nju mogli da ulože žalbu.

Apelacioni sud tu presudu može da preinači, odnosno da mu smanji ili poveća kaznu ili da je ukine i vrati postupak na novo suđenje. U slučaju da je potvrdi, Šariću će se izreći jedinstvena kazna i tada, kako za "Novosti" objašnjava advokat Nebojša Milosavljević, može biti osuđen na najviše 20 godina zatvora.

- Pod pretpostavkom da bude potvrđena presuda za pranje novca, doći će do spajanja dve kazne i izreći će se jedinstvena koja može biti i manja, ali ne može biti veća od dve decenije - kaže Milosavaljević. - U tu kaznu se uračunava i vreme provedeno u pritvoru. Prema Zakonu, svako nakon odležane dve trećine kazne ima pravo da traži uslovni otpust, a tada se razmatraju ponašanje okrivljenog, da li boravak u zatvoru utiče na njegovo zdravstveno stanje, kao i niz drugih okolnosti.

Pored svega ovoga, kako navodi naš sagovornik, uvek postoji mogućnost za obnavljanje postupka. Takav zahtev podnosi se ukoliko se u međuvremenu pojave neke nove činjenice, koje nisu bile poznate tokom suđenja, a od značaja su za proces.

Šariću je zbog trgovine narkoticima izrečena maksimalna kazna koja je bila predviđena po starom zakonu, pošto je, kako je navedeno, delo izvršeno u vreme važenja tog zakona. Sa tim se nije složilo Tužilaštvo, smatrajući da je trebalo primeniti novi, kojim je masimalna kazna 40 godina robije, koliko su oni i tražili. Kad je reč o krivičnom delu pranja novca, maksimalna zaprećena kazna je 12 godina zatvora.

IZA REŠETAKA DO ODLASKA U ZATVOR

PRVOSTEPENOM presudom Šariću je produžen pritvor i on može trajati do upuđivanja na izdržavanje kazne. Apelacioni sud zbog toga nije ni odlučivao o ovom pitanju. Pljevljak je iza rešetaka od sredine marta 2014. godine, kada se dobrovoljno predao i od tada se nalazi u pritvorskoj jedinici koja je smeštena u zgradi Specijalnog suda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!