JAKE EKSPLOZIJE U PETROHEMIJI: Drama u Pančevu, građani uplašeni izleteli iz svojih kuća

Novosti online

26. 10. 2020. u 22:14

VEČERAS nešto posle 21 sat Pančevom je odjeknula snažna eksplozija iz pravca južne industrijske zone.

ЈАКЕ ЕКСПЛОЗИЈЕ У ПЕТРОХЕМИЈИ: Драма у Панчеву, грађани уплашени излетели из својих кућа

Foto: Zoran Jovanović

Meštani naselja Vojlovica izašli su uplašeni iz svojih kuća, a iz pravca Petrohemije čule su se dve jake eksplozije, a prema tvrdnjama pojedinih očevidaca video se i plamen.

Kako saznaju mediji u pitanju je "dekompozicija u PENG-u", pogonu Petrohemije, koja nije imala nikakve posledice.

Zapravo je to procedura kojom se reguliše pritisak, a mi to čujemo kao eksploziju.

OGLASILA SE I PETROHEMIJA PANČEVO

Prilikom starta reakcije u fabrici PENG, oko 21.05 došlo je do dekompozicije u reaktoru za proizvodnju polietilena niske gustine, saopšteno je iz HIP Petrohemije.

Kao posledica javio se zvučni efekat i sagorevanje na izduvnoj cevi reaktora. S obzirom na to da je pojava dekompozicije predviđena tehnološkim postupkom prilikom ovakvih događaja ne dolazi do materijalne štete i ugrožavanja radne i životne sredine. U odnosu na broj dekompozicija u ostalim pogonima u svetu broj dekompozicija u fabrici PENG, u HIP-Petrohemiji, je izuzetno mali i u proseku iznosi jedna do dve godišnje.

Zaposleni u HIP-Petrohemiji odreagovali su pravovremeno i u skladu sa procedurama i uputstvima, a sve nadležne institucije su blagovremene obaveštene. Proizvodnja u HIP-Petrohemiji se obavlja stabilno i ostali proizvodni pogoni rade po ustaljenom režimu, a uskoro se očekuje normalizacija proizvodnje u fabrici PENG.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)